Záhada objímajících se koster: Milenci z Hasanlu zemřeli před 2 800 lety, jak se dostali do hliněné nádoby?

Záhada objímajících se koster: Milenci z Hasanlu zemřeli před 2 800 lety, jak se dostali do hliněné nádoby?
Zdroj: Wikimedia Commons, Amin Gholizad, Public domain

Tento archeologický nález vědce překvapil, a zároveň velmi dojal. Snad ještě nikdy se jim nenaskytl pohled na dvě lidské kostry v láskyplném objetí. Kdo byli milenci z Hasanlu, jejichž pozůstatky se našly ve starověké vypálené vesnici?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 07. 2022 11:00

K velmi zajímavému objevu došlo v sedmdesátých letech minulého století, kdy tento neobvyklý pár objevili zaměstnanci Pensylvánské univerzity na severozápadě Íránu. Konkrétně ve zbytcích osady Teppe Hasanlu, která v této oblasti stála před 2 800 lety.

Objímající se kostry z Hasanlu

Záhadné kosterní pozůstatky se nacházely v hliněné nádobě, která se dříve používala pro skladování obilí. Jejich nezvyklá, objímající se poloha, jim však vysloužila přezdívku milenci z Hasanlu. Z dobových záznamů historikové zjistili, že městečko Teppe Hasanlu bylo zničeno kolem roku 800 před naším letopočtem. Vypálila ho horda nájezdníků, a to až do samotných základů.

Kromě těchto dvou koster byly v ulicích osady nalezeny stovky dalších lidských ostatků mužů, žen i dětí. Invazivní armáda zřejmě nikoho neušetřila. Utekli jen “milenci”, kteří se schovali v již zmíněné hliněné nádobě. Ta se jim ale stala osudnou. Udusili se v ní kouřem z požárů založených okolo městečka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fire Walk With Me (@nightmare.culture)

Kostry patřily dvěma mužům

Média a veřejnost byli přesvědčeni o tom, že musí jít o milenecký pár. Archeologové si ale tak jistí nejsou. Nelze totiž s určitostí zjistit, jaký mezi sebou měli vztah. A pochyby panují také o pohlaví jedné z koster. Ta první je, dle tvaru pánve a zubním strukturám, mužská, patřila mladíkovi ve věku 18-22 let.

Pohlaví druhého “milence” bylo nejasné. Věk se pohyboval někde mezi třiceti a pětatřiceti lety. Kostra však vykazovala mužské i ženské rysy. Díky forenzním vědám se však o deset let později podařilo ustálit, že jde taktéž o muže.

Média se po tomto zjištění vytasila ihned s teorií, že šlo ve skutečnosti o dva homosexuální milence. Ale ani toto nelze s určitostí potvrdit, či vyvrátit. Co když to byl otec se synem? Pokud by byla druhá kostra přece jen ženská, i když se došlo k jinému zjištění, mohla to být klidně jeho matka. Dozvíme se někdy, jak to bylo doopravdy?

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Teppe Hasanlu, Hasanlu Lovers

Allthatsintetresting: Hasanlu Lovers: The Story Behind A 2800-Year-Old-Embrace

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články