Sovětské Noční čarodějnice: Odvážné létající ženy, které dokázaly nacistům nahnat strach

Noční čarodějnice: Odvážné sovětské pilotky děsily nacisty, letouny si ozdobily malůvkami květin
Zdroj: Wikimedia Commons/Sergey G, CC BY 2.0

Mladé dobrovolnice z 588. nočního bombardovacího pluku Sovětského svazu byly pro nacisty postrachem. Ne nadarmo jim přezdívali Noční čarodějnice. Jejích letadla přitom neměla kulomety, vysílačky nebo padáky. Unesla jen dvě bomby a byla v nich neskutečná zima.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 06. 2022 14:00

I přes vskutku jen základní vybavení se jim během druhé světové války podařilo absolvovat třicet tisíc náletů a shodit na německou armádu víc než dvacet tři tisíc tun munice.

Sovětská Amelia Earhart

V Nočních čarodějnicích se angažovaly ženy, které se chtěly aktivně zapojit do bojů druhé světové války. Jinými slovy je nebavilo sedět doma u plotny. Vše zorganizovala plukovnice Marina Raskova, které se přezdívalo sovětská Amelia Earhart. Stala se vzorem pro ostatní sovětské ženy. Na základě spousty dopisů pak oslovila samotného Josifa Stalina, aby umožnil odvody žen a zřídil čistě ženské jednotky.

Kupodivu rozhodl v její prospěch. V roce 1941 zřídil Stalin tři letecké jednotky. A tak vznikl, mimo jiné, čistě ženský sbor Noční čarodějnice. Rusko se v této oblasti stalo průkopnickou zemí. Žádný jiný stát neumožňoval ženám létat v bojových misích. Do této eskadry se vybíraly ženy ve věku 17 až 26 let. Všechny pak prošly školením Mariny Raskové, která se jim snažila do hlav vtlouct důležitost jejích poslání.

Když vzlétly Noční čarodějnice

Mladé ženy, které se rozhodly takto bránit svou vlast, to neměly rozhodně jednoduché. Nejprve si musely přešít uniformy, které byly primárně vyráběny pro muže. Samotný letoun Polikarpov Po-2 byl dvoumístný dvouplošník s otevřeným kokpitem. Vyráběl se z překližky a plátna. Neposkytoval žádnou tepelnou ochranu. V noci musely ženám doslova cvakat zimou zuby.

Kromě toho byla letadla tak malá, že dokázala nést pouze dvě bomby najednou. A to nebylo vše. Byla velmi pomalá, lehce hořlavá a s minimálním, nebo téměř žádným pancéřováním. Ale vše špatné je k něčemu dobré. Díky primitivní konstrukci nebylo možné letoun zachytit na radaru. Před cílem navíc pilotka vypnula motor, takže bezhlučně klesala k zemi, a to poloviční rychlostí parašutisty.

Sovětské čarodějnice bez magie

Své letouny si ozdobily malůvkami květin a rty zkrášlily tužkami pro navigační zařízení. Noční čarodějnice využívaly hlavně pomalou rychlost svých strojů. Němci měli se svými žihadly, naopak, pramálo šancí opětovat palbu. Čarodějnice obvykle dokázala zmizet ve tmě.

Marina Raskova byla vždy v první linii, ale jednou ji opustilo štěstí. Dočkala se státního pohřbuJejí kolegyně získaly ocenění Hrdina Sovětského svazu. Z oficiální vojenské přehlídky byly ale vyloučeny. Proč? Právě kvůli pomalým letadlům. Přesto se na ně nikdy nezapomnělo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: 46. gardový noční bombardovací letecký pluk

Allthatsinteresting.com: The Night Witches: The All-Female World War II Squadron That Terrified The Nazis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články