Smrt přichází v březnu aneb Co spojuje Ivana Hrozného, Josifa Stalina a další ruské vladaře?

Smrt přichází v březnu aneb Co spojuje Ivana Hrozného, Josifa Stalina a další ruské vladaře?
Zdroj: Wikimedia Commons/Knox, Thomas Wallace, 1835-1896/U.S. Signal Corps photo., Public domain/koláž Lifee
Car Ivan IV. Hrozný se narodil 25. srpna 1530 v Moskvě a zemřel 18. března 1584 taky v Moskvě. Jeho konec je nejasný, pravděpodobně byl otráven. Ivan IV. Hrozný byl paranoidní. Kvůli této psychické poruše týral nejen lid, ale vztáhl ruku i na své nejbližší. Jednoho dne napadl svou snachu a když se jí jeho syn Ivan vydal na pomoc, zabil ho.Pavel I. Ruský se narodil 1. října 1754 v Petrohradu a zde také 24. března 1801 zemřel. Patrně byl zardoušen ve své vlastní ložnici.Pavel I. Ruský byl vzdělaný muž, přesto po nástupu na trůn zakázal dovoz zahraniční literatury, ale také valčík a nošení kulatých klobouků.+ 6 fotek+ 7 fotek

Ivan Hrozný, Mikuláš I. nebo Josif Stalin se do historie nezapsali jen jako vladaři, revolucionáři či tyrani, ale pojí je jedna neobvyklá shoda náhod. Všichni totiž zemřeli, někdy i nedobrovolně, právě v březnu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 03. 2022 12:35

Březnové idy připadají na 15. den v měsíci a i když se k nim vážou nějaké náboženské obřady, víc je proslavil atentát na Julia Caesara, ke kterému došlo v roce 44 před naším letopočtem. Slavného vladaře tehdy pobodala hrstka římských senátorů. O několik století později se ukazuje, že březen je také měsíc, v němž skonalo hned několik ruských panovníků.

Krutá smrt Pavla I., syna slavné Kateřiny Veliké

Zatímco jeho maminka Kateřina II. Veliká, nejdéle vládnoucí ruská panovnice, zemi pozvedla a přiblížila ji Evropě, Pavel I. Ruský je rozporuplná osobnost. Mluví se o něm jako o moudrém a rozvážném, byť smutném vladaři, ale také jako o nelítostném a pomstychtivém muži, který nepobral moc rozumu.

Hned po nástupu k moci se vymezoval vůči své matce a změnil zákon o nástupnictví tak, že na trůn mohl usednout jen prvorozený potomek mužského pohlaví. A zatímco Kateřina otevřela zemi Evropě, Pavel naopak zakázal dovážet ze zahraničí literaturu či hudebniny. A nezůstal jenom u toho, zapovězen byl také frak, kulaté klobouky a valčík.

Pavel I. Ruský žil prý hodně asketicky, úřadoval již v šest hodin ráno a jídlo začínal sklenicí vody. Celý rok chodil jen v jednom plášti. Zemřel pravděpodobně jako jeho otec - v noci na 12. března 1801 jej uškrtili spiklenci v jeho vlastní ložnici.

Josif Stalin a březnové ruské idy

V březnu kromě Pavla I. skonali také Ivan Hrozný, Mikuláš I., Alexandr II. a Josif Stalin. Proto se traduje, že to není zrovna nejšťastnější měsíc pro ruské vůdce. Mohli bychom možná říct, že jde o březnové ruské idy.

Ne všichni ale zemřeli přirozenou smrtí. Ivan Hrozný byl patrně otráven, Alexandr II. zase podlehl zraněním, která utržil v průběhu bombového atentátu.

Na další zajímavosti o ruských vládcích, kteří zemřeli v březnu, se můžete podívat do galerie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Březnové idy, Julius CaesarIvan IV. HroznýPavel I. RuskýMikuláš I. PavlovičAlexandr II. NikolajevičJosif Vissarionovič Stalin

Joeydevilla.com: March is a bad month for Russian leaders (or: Happy Stalin’s Death Day!)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články