Děsivá smrt Petra I. Velikého: Carovy výkřiky plné bolesti otřásaly celým palácem několik dní

Děsivá smrt Petra I. Velikého: Carovy výkřiky plné bolesti otřásaly celým palácem několik dní
Zdroj: Wikimedia Commons/Paul Delaroche, Public domain

Petru I. Velikému nebyl souzen dlouhý život. Zemřel v pouhých dvaapadesáti letech. A rozhodně nešlo o poklidnou smrt ve spánku, nebo něco rychlého na bojišti. Jeho nářek se dlouho rozléhal po celém paláci...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 03. 2022 11:00

Petr I. Veliký se mohl v raném mládí chlubit vskutku ukázkovým zdravím. Bujarý život a hektolitry alkoholu si však později vybraly svou daň. První vážné zdravotní problémy se začaly objevovat po čtyřicítce.

Dlouhý seznam neduhů Petra I. Velikého

V roce 1711 byl Petr I. Veliký poprvé kvůli nemoci upoután na lůžko. Jeho stav byl tak vážný, že byl připraven zemřít. Nakonec se mu podařilo postavit se opět na nohy, zdravotních problémů se ale už nikdy nezbavil. Přestože na něj lékaři apelovali, aby změnil životosprávu, neposlouchal je. Ba naopak, začal pít v ještě větším měřítku.

Kromě zvětšené prostaty a zánětu ledvin byly objeveny i, dle hnijících ran na těle, příznaky pohlavní choroby. Léčba však přinesla úlevu jen na krátkou dobu. Carovo blízké okolí vědělo, že je s ním amen. Pokud by to ale někdo řekl nahlas, riskoval deportaci na Sibiř nebo vězení.

Poslední chvíle Petra I. Velikého

V polovině ledna roku 1725 sdělili lékaři Petru Velikému neblahou diagnózu. Rozvinula se u něj cysticida (zánět dolních močových cest) a gangréna. O pár dní později mu došlo, že tentokrát umírá doopravdy. Trpěl opravdu velkými mukami. Nebyl schopen se vůbec vymočit. Na řadu přišla operace, kdy mu prý byl odebrán litr páchnoucí moči. Díky tomu zákroku vladař znovu nabyl vědomí.

Následující dva dny se jeho stav sice zlepšil, poté se však dostavil celkový kolaps organismu. Prudce mu stoupla teplota, začala jej bolet hlava a břicho a ochrnula mu jedna ruka. Lékaři byli bezradní. Nezbývalo jim nic jiného, než poslouchat jeho sténání a výkřiky, jež se rozléhaly po celém paláci.

Poslední odkaz Petra I. Velikého

Gangréna cara doslova požírala. Byl stočený do klubíčka a křičel, že ho pálí ve střevech. Přesto měl ještě uvést svého nástupce. Stihl však pouze na kousek papíru napsat „Dej vše...” Ale komu? To se už nikdo z přítomných dvořanů, včetně jeho manželky Kateřiny I., nedozvěděl. Car upadl do kómatu, z něhož se již neprobral.

Po smrti Petra I. Velikého se vyrojila řada fám a dohadů. Měl jej prý otrávit jeho oblíbenec, a zároveň Kateřinin milenec, Alexandr Menšikov. Francouzský velvyslanec v Petrohradu, Jacques de Campredon, byl zase přesvědčený o tom, že za to mohla pohlavní nemoc. V současnosti se však jako nejpravděpodobnější příčina úmrtí jeví selhání ledvin zapříčiněné nadměrnou konzumací alkoholu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Petr I. Veliký

Wielkahistoria.pl: Śmierć Piotra Wielkiego. Konał w potwornych męczarniach, jego krzyki niosły się po całym pałacu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články