Vdova z tanku a krvavá msta: Po vraždě manžela se Marija Okťabrskaja stala postrachem nacistů

Vdova z tanku a krvavá msta: Po vraždě manžela se Marija Okťabrskaja stala postrachem nacistů
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrey Tomskyi, CC BY-SA 4.0

Marija Okťabrskaja přišla v roce 1941 o manžela, armádního důstojníka Ilju, a to ji zasáhlo mimořádně silně. Rozhodla se prodat všechen majetek, koupit si tank a zabitím co největšího počtu nacistů pomstít svou životní lásku. Do boje vyrazila s požehnáním samotného Josifa Stalina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2022 11:00

Marija se narodila v chudé krymské rolnické rodině. Již od mládí měla údajně, jako správná soudružka, vyznávat ideály velkých ruských revolucionářů. O vojenské záležitosti se, coby povoláním mechanik, začala zajímat téměř ihned po svatbě s Iljou. A když zemřel, dostala možnost uplatnit své znalosti v praxi...

Marija kupuje tank

Jakmile se k Mariji donesla zpráva, že její manžel padl u Kyjeva, prodala všechny cenné věci a koupila si tank T-34, jenž pojmenovala “bojující přítelkyně.” To byl ale teprve začátek. Aby tank neskončil jako dar armádě, musela se ujistit, že ho bude moci řídit ona sama. A kvůli tomu oslovila samotného Stalina.

Napsala mu oficiální dopis, v němž mimo jiné stálo: „Můj manžel byl zabit při obraně vlasti. Chci se pomstít fašistickým psům a bojovat za smrt všech lidí, kteří byli umučeni těmito barbary. Stalin ihned souhlasil. Pravděpodobně si uvědomil propagandistickou hodnotu její žádosti - oddaná komunistická manželka, která je ochotná bojovat až do úplného konce. A tak následoval pětiměsíční kurz a nástup na frontu.

Marija v první linii

Marija se k 16. gardové tankové brigádě připojila v roce 1943. Spolubojovníci ji nejprve považovali za vtip. Zanedlouho jim však ukázala, že se v ní pořádně zmýlili. V říjnu narušila jako první nepřátelské linie a zničila dělostřelectvo. „Nechala jsem se pokřtít ohněm. Porazila jsem ty parchanty. Někdy ve mně vře krev natolik, že nemohu ani dýchat,” napsala své sestře.

Následující rok její tank schytal přímý zásah. Od velení obdržela příkaz, že kvůli vlastní bezpečnosti měla zůstat uvnitř tanku. Bohužel neuposlechla. Zřejmě byla hnána zaslepujícím hněvem, který jí znemožňoval racionálně uvažovat. Vyskočila ven a snažila se poškození opravit. To se jí ale stalo osudným.

Hrdinka SSSR

Ničím nechráněná Marija se dostala pod nepřátelskou palbu. Když ji do hlavy zasáhl letící šrapnel, upadla do bezvědomí. Dva měsíce zůstala v kómatu, poté svým zraněním podlehla. Mariji se posmrtně dostalo vyznamenání Hrdiny Sovětského svazu, což byla úplně ta nejvyšší pocta, jakou jí mohla země nabídnout.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mariya Oktyabrskaya

Robert Forczyk: Panther vs T-34: Ukrajina 1943

Allthatsinteresting.com: The Nazis Killed Her Husband, So She Got A Tank – And Her Revenge

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články