Jste podvedená či podvedený? Expertka radí, jak psychicky náročnou nevěru ustát co nejlépe

Nejprve je třeba zpracovat své negativní emoce, vykřičet se, vyplakat se, dát průchod svým negativním pocitům. Vyplatí se přitom zdržet jakýkoliv unáhlených závěrů.
Zdroj: Unsplash.com
Nevěra je vnímaná jako obrovská zrada. Dostavuje se hněv, ale i smutek, obavy a strach z budoucnosti. Je narušena důvěra v partnera, ale i důvěra v sebe. Situace může být natolik psychicky náročná, že vyústí v hluboké psychické potíže. I proto je vhodné, zaměřit se hned zpočátku na co nejhladší zvládnutí nevěry.Nejprve je třeba zpracovat své negativní emoce, vykřičet se, vyplakat se, dát průchod svým negativním pocitům. Vyplatí se přitom zdržet jakýkoliv unáhlených závěrů. Po zpracování emocí je čas na základní otázku: Proč? Racionální reakce na nevěru spočívá v pátrání po důvodech. Pokud má vztah pokračovat, měl by nevěrný partner vždy jasně vysvětlit, co ho k nevěře vedlo. Znát detaily nevěry je však na škodu.Nedoporučuje se ani svěřovat příbuzným, přátelům a známým. Čím méně lidí o nevěře ví, tím lépe. Výčitky ani žádosti o opakované omluvy nejsou na místě. Ultimáta, stejně jako prosby a vnucování se partnerovi také situaci jenom zhorší.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejprve přijde šok. Nepříjemné zjištění v první chvíli člověka paralyzuje, takže není schopen racionálně uvažovat. Zvládnout tak náročnou situaci, jako je nevěra, však zdravý rozum přímo vyžaduje. Zásadní je zpracovat své negativní emoce, vykřičet se a vyplakat. Vyplatí se přitom zdržet jakýkoliv unáhlených závěrů. Na ty přijde řada posléze. Tím největším lékem na nevěru je primárně čas.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 05. 06. 2020 13:00

Zrada bolí a jakýkoliv druh nevěry je vnímaný jako obrovská zrada od milované osoby. Dostavuje se hněv, ale i smutek, obavy a strach z budoucnosti. To vše je normální. Je narušena důvěra v partnera, ale i důvěra v sebe. Situace může být natolik psychicky náročná, že vyústí v hlubší neurotické potíže, deprese nebo dokonce sebevražedné myšlenky. I proto je vhodné zaměřit se hned zpočátku na co nejhladší zvládnutí nevěry, ať již vztah vydrží, anebo ne.

Základní otázka zní: Proč?

Jakmile se podvedené či podvedenému podaří zpracovat své negativní emoce, je čas na základní otázku: Proč? Racionální reakce na nevěru spočívá v pátrání po důvodech. Většinu podvedených zajímá, proč to partner udělal. Na nevěrném protějšku pak je, aby na tuto otázku odpověděl. Podvedený se však musí smířit i se situací, že se relevantní odpovědi od nevěrného partnera nedočká.

Pokud má vztah pokračovat, měl by nevěrný partner vždy jasně vysvětlit, co ho k nevěře vedlo. Měl by být upřímný a otevřený, bez toho vztah pozbývá smysl. Znát detaily nevěry je však na škodu. Vztahoví specialisté doporučují krotit svoji zvědavost, protože jakékoliv podrobnější informace o nevěře jenom prohlubují emoční zranění.

Co rozhodně jako podvedená či podvedený nedělat?

Také MUDr. Erika Matějková ve své publikaci Jak řešit konflikty a problémy v partnerských vztazích radí zásadně nepátrat po podrobnostech. Dále nedoporučuje svěřovat se příbuzným, přátelům a známým. Čím méně lidí o nevěře ví, tím lépe. Okolí partnerů se na negativním výsledku celé situace může podepsat velkou měrou. Jde přitom především o záležitost partnerů. Pokud ji mají zvládnout, musí se obrnit trpělivostí a dostat pod kontrolu své jednání.

Výčitky ani žádosti o opakované omluvy nejsou na místě, již tak narušený vztah zpravidla nenávratně zničí. Ultimáta, stejně jako prosby a vnucování se partnerovi také stav jenom zhorší. Jestli něco naopak jistě pomůže, je to klid na obou stranách.

Pokud cítíte, že situace je nad vaše síly, vyhledejte raději odbornou pomoc. Vyhnete se tak nevratným rozhodnutím dělaným pod tíhou negativních pocitů. Jakmile naberete potřebný klid, je čas promyslet, co dál.

Zachraňovat vztah, či nikoliv?

Zásadní otázkou je, zda chcete vztah udržet. Pokud i nevěrný protějšek došel k rozhodnutí zachránit stávající vztah, čeká vás další náročná etapa obnovování ztracené důvěry. Pomůže stanovení konkrétních pravidel vztahu a jejich důsledné dodržování. Klíčem pro další fungování vztahu je otevřená komunikace, také upřímnost a respekt k druhému.

Jak psychicky ustát nevěru? Cenné rady najdete zde:

Literatura: Matějková, Erika: Jak řešit konflikty a problémy v partnerských vztazích. Praha: Grada, 2007.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články