Dětství bez otce? Pozor na problémy v partnerství

Tatínkova holčička
Zdroj: Pixabay

Říká se, že otec je pro dceru životním modelem lásky. A to způsobem, jakým vyjadřuje svou náklonnost nejen jí, ale zároveň i její matce. Je tedy zcela logické, že pokud ve vaší výchově otec chyběl, zanechalo to ve vaší psychice stopy. Jak se tento "deficit" může projevovat v partnerství?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 29. 02. 2020 14:00

Do partnerského života si obvykle neseme modelové chování našich rodičů, jejich vzájemných vztahů i to, jakým způsobem k nám přistupovali. Jenže ne každý měl to štěstí, aby vyrůstal v kompletní rodině. Jakým způsobem ovlivní partnerský život fakt, že jste vyrůstala v rodině bez otce?

Iluze o princi

Všichni známe pohádky o princeznách, které se provdaly za spanilé a bezchybné prince. Ženy, které neovlivnil v dětství otec, mohou ovšem takovou pohádku "žít" i v dospělosti, kdy právě kvůli nedostatku mužského vlivu snadno sklouznou do iluze o princi na bílém koni a provdají se za prvního muže, kterého potkají, případně stráví celý život tím, že na toho pravého čekají. Komplex chybějícího otce pak v nich vytváří příliš velká očekávání a ženy si slibují od vztahu více, než jim je muž schopen dát. Jestliže partnerství nevyjde, taková žena pak může pociťovat zklamání a křivdu. Hned na začátku je tedy dobré si uvědomit, že přehnané požadavky na dokonalost partnera jsou často důvodem pro konec vztahu. Ostatně, stejně jako muži, ani ženy nejsou dokonalé.

Nedostatek sebeúcty

Dětství bez otce může mít za následek také nízké sebevědomí a přehnaný obdiv k opačnému pohlaví. Často si takové ženy najdou staršího partnera, protože se nevědomky snaží vykompenzovat nepřítomnost otce v dětství. Právě otec má zásadní vliv na to, jak se vnímáte jako žena včetně vaší sebeúcty. Je dobré zapracovat na svém sebevědomí a uvědomit si, že přesně ty kvality, které obdivujete na svém partnerovi, máte v sobě také. Jenom je třeba se je naučit používat. Buďte více samostatná, věřte si a uvědomte si svou cenu, která nezávisí na tom, jestli je po vašem boku muž, nebo není.

Přehlížení chyb

Dalším důsledkem může být i větší sklon k přílišné ohleduplnosti a přehnané toleranci. Naučte se nastavit si hranice a nespoléhejte se jen na partnera. Neomlouvejte jeho chyby a uvědomte si, že si zasloužíte jen to nejlepší zacházení. Všímejte si činů vašeho muže. Ty jsou totiž víc než jen prázdná slova.

Nedůvěra v muže

Pokud jste vyrůstala bez otce, je velmi pravděpodobné, že buď budete k mužům naivně vzhlížet, nebo naopak budete extrémně nedůvěřivá. To se může vyhrotit i v přílišnou podezřívavost a útočnost vůči vašemu partnerovi a v nejhorším případě skončit nevěrou. Zkuste se naučit důvěře a uvolnit se, dejte svému muži potřebnou svobodu bez výčitek. Mějte kolem sebe dostatek přátel, se kterými můžete trávit čas, a nebuďte fixovaná jen na partnera.

Udělám si všechno sama

Další variantou je, že jste zvyklá dělat si všechno sama a máte pocit, že tak je to pro vás nejlepší, a že žádného muže v podstatě nepotřebujete. Tento extrémně odmítavý přístup může být ve skutečnosti jen voláním vašeho srdce po pozornosti a zkoušíte, jak vám dotyčný dostatečně dlouho vydrží prokazovat lásku i přes vaše odmítání.

Svěřte se partnerovi

Pokud na sobě pozorujete některé z výše uvedených vzorců chování, nezapomeňte se svým partnerem komunikovat. Seznamte ho s rodinnou historií i případnými vlivy nepřítomnosti vašeho otce na vaši nynější psychiku. V první řadě je důležité uvědomit si své chování vůči partnerovi a jeho příčiny. Na sebevědomí a schopnosti získat důvěru k mužům i k sobě můžete pracovat např. pomocí terapií či rodinných konstelací.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články