Po čem muži opravdu touží? Některé touhy jsou jen zástěrkou

Najít sebevědomí a stát se dospělým, vědomým a nezávislým mužem lze realizovat prostřednictvím návratu do minulosti a odhalením programů skrytých hluboko v nevědomí. S tím zpravidla dokáže pomoct terapeut nebo zkušený kouč.
Zdroj: Unsplush.com
Ačkoliv se v souvislosti s nízkým sebevědomím skloňují zejména ženy, zdaleka nejde o ryze ženskou záležitost. U mužů se však nízké sebevědomí projevuje jinak.Zatímco žena s nízkým sebevědomím nejčastěji řeší svůj vzhled, muž se zaměřuje na jiné oblasti, zpravidla finance, majetek a osobní moc.Podstata problému nízkého sebevědomí u muže zpravidla tkví v dětství, resp. dospívání. Muž jednoduše zůstal v této fázi, bez ohledu na věk nedospěl.Dospělý muž dokáže navazovat blízké vztahy a projevovat lásku. Zajistí svoji rodinu, obstojí ve světě v souladu se svými životními hodnotami. Umí ovládat svoji osobní sílu. Naplní všechny své touhy. Pokud ne, hraje falešné role a prožívá komplikované vztahy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Sociální filosof, manželský poradce a vztahový kouč Michael Gurian upozorňuje na nezdravou výchovu, ze které vzešla současná generace mužů. Ta se dle Guriana právě kvůli své minulosti potýká s mnoha problémy. Mezi jinými jde o neschopnost budovat kvalitní partnerské vztahy. Jde ruku v ruce s nízkým sebevědomím, protože vztah stojí na sebevědomí a sebeúctě obou partnerů.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 15. 04. 2020 10:00

Ačkoliv se v souvislosti s nízkým sebevědomím skloňují zejména ženy, zdaleka nejde o ryze ženskou záležitost. U mužů se však nízké sebevědomí projevuje jinak.

Jak vypadá muž s nízkým sebevědomím?

Zatímco žena s nízkým sebevědomím nejčastěji řeší svůj vzhled, muž se zaměřuje na jiné oblasti, zpravidla finance, majetek a osobní moc.

Nízké sebevědomí u mužů má dvě základní podoby. Buď jde o muže tiché, zdánlivě nekonfliktní, kteří se neprojevují nijak nápadně a mají tendence k závislosti na partnerce. Anebo jde o autoritativní muže, kteří svoji osobní moc získávají tak, že ji berou jiným. Tichý muž s nízkým sebevědomím přitom může přejít i do protipólu a stát se uzurpátorem. Podstata problému tkví v dětství, resp. dospívání. Muž jednoduše zůstal v této fázi, bez ohledu na věk nedospěl.

Jak se pozná dospělý muž?

Dle Guriana vstupuje muž do dospělosti se třemi základními touhami. Tou první je touha být milující. Je lidskou přirozeností navazovat blízké vztahy a projevovat lásku, přestože to tak v praxi nemusí vypadat. Druhou touhou dospělého muže je touha být moudrý. To znamená, že díky svým mentálním schopnostem dokáže zabezpečit sebe a svoji rodinu, vydělat peníze tak, aby to bylo v souladu s jeho životními hodnotami. Jednoduše dokáže obstát v reálném životě. Třetí touhou muže je touha být silný, jde o umění ovládat svoji osobní sílu.

Pokud muž v některé ze tří jmenovaných oblastí selhává, nabývá pocitů nedostatečnosti, trpí nízkým sebevědomím. Navenek však předstírá, že je vše v pořádku. Navazuje vztahy, ale jenom povrchní, protože se vztahů ve skutečnosti bojí. Pasuje se do role úspěšného člověka, ale vnitřně se cítí hloupě. Osobní moc získává tím, že ji bere ostatním. Překonat tyto falešné role lze jedině návratem do minulosti a odhalením programů skrytých hluboko v nevědomí. S tím zpravidla dokáže pomoct terapeut nebo zkušený kouč.

Jak je to s mužským sebevědomím? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Literatura: Gurian, Michael: Matky, synové a milenky: Jak vztah s matkou ovlivňuje všechny další vztahy se ženami. Praha: Grada, 2019.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články