7 manželských záležitostí, které byste podle vztahových terapeutek rozhodně neměli ignorovat

žena, muž
Zdroj: Freepik.com

Peníze, sex, komunikace, děti. To jsou nejprobíranější vztahová témata manželských párů. Expertky z oboru ale vztyčují varovný prst a upozorňují, že existují i další, méně zjevné, zato neméně důležité záležitosti, které je třeba řešit. Serveru The Huffington Post představily těchto sedm.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 10. 2016 16:28

1. Vzájemné upnutí se na sebe

Většinou se dvojice rozcházejí z ryze negativních důvodů, kvůli nevěře a podobně. Někdy je to ale těžká zamilovanost, co rozhodne o konci vztahu. Psycholožka Kristin Zeising ze San Diega se doporučuje dívat za hranice vztahu a udržovat si nějaký odstup.

„Párům, které dělají všechno společně: zaměřte se na oddělené trávení času s kamarády, vlastní koníčky a zájmy. Začnete-li se soustředit na více věcí a stanete-li se měné závislými, bude vás vztah více naplňovat.“

2. Rozdělení domácích prací

Naneštěstí mnoho žen stále naplňuje stereotypní očekávání mužů, podle nichž nemá uklízet domácnost nikdo jiný než ony. To je dle Susan Pease Gadouy, manželské terapeutky a publikující autorky, špatně. Podle ní by si páry měly osvojit mentalitu „jsme v tom společně“ a domácí práce si rozdělovat. Motivací by mohlo být (zejména pro muže) to, že tyto dvojice častěji končí v posteli.

3. Prostor pro sebe

„Se vstupem do vztahu lidé často ,ztrácí sami sebe‘ a zapomínají na svou nezávislost,“ tvrdí Liz Higgins, texaská vztahová terapeutka. Znamená to, že podřizují všechny své zájmy potřebám vztahu nebo partnera. A i když tak činí dobrovolně, zdravé řešení to určitě není. Alespoň ne pro vztah. Hýčkejte se činnostmi, které vás naplňují bez ohledu na to, zda je děláte s partnerem nebo bez něj.

4. Nízké sebevědomí

Nemůžete být milováni, pokud nejdřív nemilujete sebe. Tato pravda se ustálila již před lety a na její věrohodnosti se nic nezměnilo. Přikyvuje i Becky Whetstone, manželská a rodinná terapeutka pracující v Arkansasu.

„Viděla jsem mnoho podob nefunkčního chování, od cizoložství a závislosti na druhém po ztrátu sebekontroly. Člověk, který o sobě nemá valné mínění, nemůže mít zdravý vztah s jiným člověkem. Podle mě je stud za sebe sama nejčastější příčinou rozvodu.“

5. Mstivost během hádek. A nulová omluva

Rozčilení je jako svěrací kazajka – pokud nás někdo vytočí, jen těžko nával hněvu zastavíme a zpracujeme, než z nás slovně vyjde ven. A to pak často padají nepěkná slova, za která se později stydíme.

„Všichni jsme lidé a máme své temné stránky. Pokud to ale nepřijmete, nemůžete se je naučit ovládat a dá se předpokládat, že si budou i nadále dělat, co chtějí,“ řekla Zeising. Naučte se konverzaci stopnout v momentě, kdy se mění na hašteřivou. Dejte si odstup a vyřešte záležitost později, až budete mít oba chladnou hlavu.

6. Předpoklad, že o svém partnerovi víte všechno

Máte ho přečteného jako stokrát přelouskanou knihu. Nemůže vás ničím překvapit. Tímto přístupem si zavíráte vrátka k objevování spodních slupek partnerovy osobnosti. Což je škoda, říká Higgins.

„Ať už jsou touha a vzrušení tytam, nepřestávejte zkoumat odlišnost vašeho partnera. Prohloubí to vaše spojení.“

7. Nepochopení ventilovaných pocitů

Vždycky nereaguje adekvátně, nebo pro změnu mlčí. A tak jste se naučili se svými pocity prát sami. Ve své podstatě je to dobré řešení, míní Zeising. „Nemůže to zaručit, že váš partner nebude mít provokativní narážky, ale můžete se rozhodnout, jak se s informací popasujete.“

Zdroj: The Huffington Post

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články