Nechcete zažít další zklamání v lásce? Co nejhoršího můžete udělat v novém vztahu?

Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví.
Zdroj: Unsplush.com
Začátky vztahů se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu.Zamilovaný člověk mívá tendence podřizovat svému protějšku svůj běžný život. Čas najednou přizpůsobuje tomu, aby s druhým byl co nejvíce. Je to pochopitelné, ale pro dlouhodobý vztah to není výhodné. Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví.Ve snaze zaujmout nového partnera je člověk schopný změnit svůj vzhled, chování, postoje i záliby. Nasadí si masku ideální ženy nebo ideálního muže. Již na začátku tak svůj protějšek klame. To je to nejhorší, co může pro budoucnost vztahu udělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Celý život se motáme ve svých bludných kruzích. Stále dokola uplatňujeme ty stejné vzorce chování, vybíráme si nevhodné partnery, trpíme v nezdravých vztazích... dokud nenajdeme podstatu svého chování a nezměníme něco v sobě. Jenže to vůbec není snadné. Člověk má tendence věci zlehčovat, paradoxně si tak značně škodí. To se týká i vztahů a lásky.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 27. 05. 2020 12:00

Ve snaze zaujmout nového partnera je člověk schopný změnit svůj vzhled, chování, postoje i záliby. Nasadí si masku ideální ženy nebo ideálního muže. Již na začátku tak svůj protějšek klame. To je to nejhorší, co může pro budoucnost vztahu udělat.

Pokud si na začátku vztahu nasazujeme masku, abychom druhého upoutali, stavíme vztah na něčem, co neexistuje. Bez pevných základů odsuzujeme vztah k zániku.

Změnit osobnost mávnutím kouzelného proutku? Nemožné!

Je přirozené, že se ve fázi prvotní zamilovanosti děláme lepšími, než ve skutečnosti jsme. Chceme prostě udělat na druhého dojem. Ostatně i partnera vidíme přes růžové brýle. Vše by však mělo mít své meze, i přetvářka jako lákadlo nové lásky.

Minulé vztahy zanechaly šrámy na duši. Rozchody jsou vždy bolestivé. Je vcelku logické uvažovat tak, že změním-li od základů svoji osobnost, změním i své vztahy. Zabráním tím opakování dalších bolestivých rozchodů a zranění z lásky. Jenže změnit osobnost není možné.

Nasadit masku a tvářit se, že jsem najednou někdo jiný, není změnou osobnosti v žádném případě. Je to jen snaha vyhnout se něčemu, čemu se vyhnout nejde. To potvrzuje i samotná definice toho, co se v psychologii označuje jako maska. Jde o sociální jednání, tendenci zakrýt před ostatními své skutečné názory a postoje, s ohledem na názory a postoje jiných. Německý psycholog Dr. Alfred J. Bierach, autor knihy Za maskou je člověk píše, že masky využíváme mj. k tomu, abychom druhým imponovali.

Žít ve vztahu s maskou?

Maskou skrýváme své pravé já a tvoříme své falešné image. Kvalitní mezilidský vztah se přitom nemůže obejít bez důvěry, upřímnosti a otevřenosti.

Ve vztahu založeném na vzájemné intimitě maska začne být dřív nebo později příliš těžká. Až ji odhodíme, bude partner jistě překvapený, s kým to vlastně je. Vztah založený na falešné iluzi se nejspíš rozpadne jako domeček z karet.

Jakých chyb se vyvarovat na začátku vztahu? To vám odhalí FOTOGALERIE:

Literatura: Bierach, Alfred J.: Za maskou je člověk. Praha: Alternativa, 1995.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články