Již na začátku vztahu děláme chyby, které ho odsuzují k zániku. Jak se jich vyvarovat?

Již na začátku vztahu děláme chyby, které ho odsuzují k zániku. Jak se jich vyvarovat?
Zdroj: Unsplash.com
Začátky vztahů se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu.Zamilovaný člověk mívá tendence podřizovat svému protějšku svůj běžný život. Čas najednou přizpůsobuje tomu, aby s druhým byl co nejvíce. Je to pochopitelné, ale pro dlouhodobý vztah to není výhodné. Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví.Ve snaze zaujmout nového partnera je člověk schopný změnit svůj vzhled, chování, postoje i záliby. Nasadí si masku ideální ženy nebo ideálního muže. Již na začátku tak svůj protějšek klame. To je to nejhorší, co může pro budoucnost vztahu udělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vztahy jsou zdrojem životní spokojenosti, ale také mnoha potíží. Problémy ve vztahu však zpravidla přicházejí až s časem. Začátky se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a bouřlivého opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu. Vztah totiž musí obstát v dlouhodobém horizontu, v době, kdy se běh života dostane zpět do zajetých kolejí.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 25. 05. 2020 12:00

Dřív nebo později si každý z nás sundá růžové brýle, typické pro začátek vztahu, a na svého partnera začne nahlížet jinak, kriticky. Člověk také postupně odhazuje vlastní masky, kterými se snažil svého vyvoleného okouzlit. První masky dle vědců z Univerzity Canberra odhazuje většinou po 8 měsících.

Co (ne)dělat pro lásku?

Stav absolutní zamilovanosti, daný chemickou směsí serotoninu, dopaminu a dalších hormonů, netrvá déle než maximálně dva až čtyři roky, píšou Alina Schumannová a Marie Robovská v knize Vše, co bychom měli vědět o mužích. Tehdy se začne lámat chleba. Dávno předtím se však člověk v opojení zamilovanosti sám dopouští chyb, které žádnému vztahu dlouhodobě neprospívají.

Zamilovaný člověk mívá tendence podřizovat milovanému protějšku svůj běžný život. Čas najednou přizpůsobuje tomu, aby s druhým byl co nejvíce. Je to pochopitelné, ale pro dlouhodobý vztah to není výhodné.

Vztah nade vše?

Přátelé, rodina i vlastní koníčky jdou s novým vztahem rázem na druhou kolej. Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví. Ústupky prvotní zamilovanosti škodí jednak člověku samotnému, jednak vztahu jako takovému.

Láska nemá být důvodem k tomu, aby se člověk vzdal všeho, co měl doposud rád. Nový partner by neměl nahradit staré přátele ani rodinu. Ve chvíli, kdy vyprchá prvotní zamilovanost, to vše totiž bude chybět. Je také možné, že se neztratí jen zamilovanost, ale zmizí i láska. Co potom člověku zbude?

Jaké chyby děláme na začátku vztahu? To se dozvíte ve FOTOGALERII:

Literatura: Robovská, Marie, Schumannová, Alina: Vše, co bychom měli vědět o mužích: Kniha nejen pro ženy, jak porozumět mužům. Praha: Alferia, 2012.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články