Nacistický vůdce měl 15 ochutnávaček jídla: Margot Wölk jako jediná přežila řádění Rusů

Nacistický vůdce měl 15 ochutnávaček jídla: Margot Wölk jako jediná přežila řádění Rusů
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0

Margot Wölk patřila do skupiny patnácti žen, které měly za úkol chránit Adolfa Hitlera před možnou otravou jídlem. Pravdu o tom, co dělala za války, se rozhodla odtajnit až před svými pětadevadesátými narozeninami.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 07. 2021 14:00

Margot bylo tehdy teprve dvacet čtyři let. Dva a půl roku musela strávit tím, že ochutnávala Hitlerovo jídlo. Vše se odehrávalo ve Vlčím doupěti, kde Vůdce trávil většinu času v posledních letech druhé světové války.

Paranoidní Adolf Hitler

„Byl vegetarián. Po celou dobu, co jsem sloužila ve Vlčím doupěti, nejedl maso. Trpěl utkvělou představou, že ho chtějí otrávit Britové, proto měl až patnáct ochutnávaček,” zavzpomínala Margot pro web Cbc.ca. A dodává, že jídlo bylo skutečně kvalitní. Nejlepší zelenina, chřest, paprika... prostě vše, na co člověk pomyslel. Jako příloha byla rýže, nebo těstoviny. „Přestože jsme si na tom pochutnaly, každý den jsme trnuly hrůzou, kdy se otrávíme.”

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Toque's Talks (@toquestalks)

Margot Wölk se rozhodla svůj příběh zveřejnit až v roce 2013. Proč až o tolik let později? Měla totiž strach z trestního stíhání, které ji mohlo čekat za spolupráci s nacisty. Sama však ve straně nikdy nebyla. Zaměstnankyní samotného Vůdce se stala jen kvůli tomu, že musela prchnout před spojeneckými útoky na Berlín. Azyl našla u svých příbuzných, jež žili asi 700 kilometrů na východ od Rastenburgu, který byl součástí Německa. A právě tehdy byla povolána do civilní služby jakožto ochutnávačka. S Adolfem Hitlerem se nikdy nesetkala. Tu „čest” měla pouze s jeho slavnou fenou Blondi a osobními strážci z řad SS.

Margot Wölk unikla smrti jen o vlásek

Po bombovém atentátu z 20. července roku 1944 vzrostla ve Vlčím doupěti bezpečnostní opatření o sto procent. Margot dostala nařízeno, aby opustila svůj domov a přestěhovala se do nedaleké opuštěné školy. Po příchodu Sovětů jí však jeden přítel z řad SS poradil, aby se raději vrátila do Berlína.

Jen díky tomu, že ho poslechla, si zachránila život. Ostatních čtrnáct ochutnávaček, které se rozhodly zůstat v Rastenburgu, Rusové zastřelili. Margot ale neměla stále vyhráno. Po sebevraždě Vůdce a faktickém zakončení druhé světové války, ji čekaly ještě perné chvíle.

14 dní pekla

„Když přišli do Berlína Rusové, zajali mne,” vzpomíná Wölk. Vzali mě do bytu nějakého lékaře, kde mne znásilňovali po dobu 14 dní. Znemožnili mi tím mít děti. Všechno zničili...” Stejně jako milióny dalších lidí i Margot se snažila vybudovat si nový život, daleko od kriminálního režimu, který ovládl celou Evropu.

Pracovala jako sekretářka a asistentka. Muž se jí z války vrátil, ale zemřel dříve než ona. Na sklonku života pocítila nutkání ulevit svému svědomí. Celá desetiletí jsem se snažila tyto vzpomínky setřást. Pronásledovaly mne však každou noc...”

Zdroje informací:

Cbc.ca: Hitler’s Food Taster Reveals Haunting Past

Spiegel.de: Hitler Food Taster Margot Wölk Speaks About Her Memories

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články