Židovka Alice Frank Stock bydlela vedle nacistického vůdce: Po letech prozradila, jaký byl jako soused

Židovka Alice Frank Stock bydlela vedle nacistického vůdce: Po letech prozradila, jaký byl jako soused
Zdroj: Profimedia

Alice Frank Stock měla nezáviděníhodného souseda. Žila totiž ve stejném mnichovském bloku jako budoucí nacistický vůdce Adolf Hitler. Jak vzpomíná na dvacátá a třicátá léta minulého století, kdy jen kousek vedle ní žilo monstrum?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 06. 2021 16:30

Od smrti Adolfa Hitlera už uplynulo spoustu let. Alice Frank Stock, která v prosinci oslavila 102. narozeniny, se však o svých zážitcích rozhodla se světem podělit až nedávno. Na mnichovský Prinzregentplatz se její rodiče přestěhovali, když jí byly pouhé tři měsíce. Otec totiž pracoval jako soudce, a tak nechtěl každý den zbytečně dojíždět.

Život vedle Adolfa Hitlera

„Bydleli jsme v krásném bytě s několika ložnicemi, velkým salonem a jídelnou,” zavzpomínala Alice na dětství pro web Bristolpost.co.uk. Dodnes přesně neví, který apartmán v jejím bloku patřil budoucímu neomezenému vládci Německa, často však viděla, jak do domu vchází obklopen fanatickými bodyguardy z SS. To ale nebylo zdaleka vše.

Mezi sousedy kolovaly zvěsti o tom, že se v bytě odehrávající různé nepřístojnosti, včetně vztahu s jeho neteří Geli Raubal. Ta zemřela za velmi podivných okolností ve svých třiadvaceti letech. „Říkalo se, že po pěti letech jejich důvěrného soužití spáchala sebevraždu, kdoví ale jak to bylo doopravdy,” uvedla Alice. „Nicméně jsem viděla, jak vynášeli z domu její rakev. Tedy pokud tam skutečně byla ona. Kolovaly různé zvěsti, ale nemohlo se o tom mluvit nahlas.”

Opera plná esesáků

„Jednou jsem měla možnost jít do opery, lístky se mi podařilo sehnat ve škole. Když jsem tam večer přišla, sál byl plný esesáků, kteří ostatním lidem určovali, kde mohou a nemohou sedět. Měla jsem lístek do královské lóže, ale nedovolili mi do ní vejít. Prý už je plno. Když se zvedla opona, otočila jsem se a uviděla, že tam samozřejmě seděl Hitler,” řekla Stock.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Uncovered (@realhistoryuncovered)

Útěk před Adolfem Hitlerem

Po nástupu nacistů k moci bylo jejímu otci zakázáno vykonávat povolání soudce. Alice se zase nemohla přihlásit na vysokou školu. Šla proto studovat do Švýcarska, odkud pokračovala do Velké Británie. Tam za ní pak dorazili i rodiče, kterým se to povedlo jen díky prodeji 200 let starých houslí. Aby totiž britská vláda někoho přijala, musel zaplatit tisíc liber.

„Zpětně si myslím, že bych s ním, jako se sousedem, neprohodila ani jedno slovo. Na to byly mé emoce příliš silné,” zamýšlí se 102-letá Alice nad svým nechvalně známým sousedem z mladosti.

Zdroje informací:

Bristolpost.co.uk: The Jewish 101-year-old woman who used to live on the same apartment block as Hitler

Allthatsinteresting.com: 102-year-old jewish women reveals what is was like to live next to Hitler in the decade leading up to the holocaust

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články