Smutný případ Genie Wiley: Otec ji držel v jedné místnosti 13 let, neuměla mluvit ani chodit

13 let týrání: Ubohou Genie Wiley otec držel doma, byla jako vlčí dítě
Zdroj: Pixabay

Jméno Genie Wiley bude již navždy spojeno s nepochopitelnou krutostí, které se na dítěti dopustil jeho vlastní rodič. Dlouhá léta totiž strávila v prázdné místnosti, kde byla přivázána k židli...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 05. 2023 11:00

Genie se narodila v roce 1957 v kalifornské Arcadii. Její otec byl alkoholik, matka zase duševně nemocná. Ve dvaceti měsících ji otec začal izolovat od okolního světa. Genie zamykal do místnosti bez jakýchkoli hraček a dalších věcí. Celé dětství prožila bez jediného stimulu.

Týrání Genie Wiley

Když Genie objevila sociálka, byla ve stavu fyzického i duševního úpadku, což byl výsledek extrémní izolace. Kvůli podvýživě nemohla chodit a měla problémy s ovládáním pohybů, které byly často trhavé a nekoordinované. Z kognitivního hlediska byl její vývoj jednoznačně zaostalý. Bylo to způsobeno i tím, že po většinu času byla pevně přivázaná k židli, pod níž měla nočník, nebo ležela, taktéž svázaná, v dětské postýlce.

Pojmy jako čas, prostor a barva jí nic neříkaly. Komunikovala pouze prostřednictvím několika základních zvuků. Souvislá řeč pro ni byla zhola nemožná. Navíc byla velmi emocionálně "křehká". Při sebemenším pokusu o dotyk reagovala ustrašeným způsobem.

Měla pouhých 27 kg, což byla polovina váhy, kterou měly její stejně staré a vysoké vrstevnice. Nedobrovolné vězení se na ní podepsalo tím nejhorším způsobem.

Smutný život Genie Wiley

Nezdárným rodičům byla Genie odebrána rychle. Jenže se nevědělo, kam ji umístit. Na toto téma se rozhořela velmi vášnivá debata, neboť všichni zainteresovaní si mysleli, že mají to pravé řešení. Když dívka v červnu roku 1971 opustila nemocnici, dostala se do péče učitelky Jean Butler.

Ta ji držela hlavně mimo dosah vědců, kteří na Genii již provedli řadu únavných testů. V osmnácti se dívka vrátila k matce, jenomže ta se o ni nemohla postarat. Putovala tedy do ústavu, kde byla vystavena extrémnímu fyzickému a emocionálnímu zneužívání. Všechen pokrok, který udělala za uplynulá léta, byl v tu ránu pryč.

V lednu roku 1978 Geniina matka dala stopku všem vědeckým pokusům a pozorováním. Od té doby se o jejím životě ví jen velmi málo. Je možné, že je v péči státu Kalifornie. Její případ je často spojován s Viktorem z Aveyronu, francouzským chlapcem žijícím v 19. století. Ten byl, jako takzvané vlčí dítě, taktéž zkoumán odborníky kvůli vyrůstání v neobvyklých podmínkách.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Genie

Historyofyesterday.com: Genie Wiley: The Girl Who Was Locked and Abused For 13 Years

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články