Dojemný příběh plačícího houslisty: Mladý Diego neunesl ztrátu člověka, který mu chtěl zajistit lepší život

Houslista ze slumu: Kdo je brečící kluk na jedné z nejdojemnějších fotek 21. století?
Zdroj: Pixabay

Příběh nadějného houslisty Diega Frazaa Torquateho je plný emocí. I když si vydobyl šanci na lepší život, vážná nemoc jeho plány zhatila. Jaký je vlastně příběh chlapce z jedné z nejdojemnějších fotek 21. století?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 02. 2023 16:00

Diego Frazão Torquato se narodil v Riu de Janeiru v roce 1997. Slumu, ve kterém bydlel, se říkalo Parada de Lucas. Životní podmínky v něm byly alarmující. Na denním pořádku tam byly drogy, prostituce, únosy a vraždy. Kdyby se někdo z tohoto místa dokázal dostat, rovnalo by se to zázraku...

Nejlepší houslista v Riu

Diego to neměl lehké již od narození. Když mu byla diagnostikována leukémie, začal celé dny trávit po nemocnicích. Stranou musela jít i škola a vzdělání. Jeho sen mu ale nikdo nedokázal vzít, ani zhoubná nemoc. Chtěl se stát slavným muzikantem. Toužil po tom, aby se z něj stal nejlepší houslista v Riu.

Jeho rodina a přátelé se však tomuto přání vysmívali. Kdo pochází ze slumu, nemá nárok na lepší život... Všechny plány jsou prý pouhá utopie. Diego se s tím ale nehodlal smířit. Raději si půjčil peníze od známých, než aby přestal s hrou na housle. Jeho odhodlání mu brzy zajistilo respekt i u místních gangů.

Plačící houslista

Diegova talentu si jednoho dne všiml sociální pracovník Evandro Joao Silva, který byl sám nadaným hudebníkem. Když uslyšel chlapce hrát, byl upřímně překvapen. Rozhodl se stát jeho mentorem a přijal ho do místní kapely, kterou vedl.

Jejich přátelství ale netrvalo dlouho. Silva byl krátce nato zastřelen, když se připletl k jedné loupeži. Zemřel v říjnu roku 2009. Na pohřbu mu na rozloučenou zahráli jeho malí svěřenci. Diego neudržel slzy, když se začala hrát Silvova nejoblíbenější skladba, což mu vyneslo přezdívku plačící houslista. Tento dojemný moment zachytil profesionální fotograf, díky kterému se snímek během dvou dnů stal celosvětově známým.

Deprese a smutek ze ztráty blízkého přítele

Díky fotce si Diega všimla kapela Hope, kterou vedli dobrovolníci, jenž se snaží nezletilé chránit před zapojením do obchodů s drogami. Chlapci se začalo blýskat na lepší časy. Publicita mu nevadila, jen se nedokázal zbavit smutku a deprese ze ztráty milovaného učitele.

Na konci roku 2009 dokonce vystoupil v televizi. Za dva měsíce ale musel zpátky do nemocnice, kde jej čekala operace slepého střeva. Po zákroku však dostal infekci. Během prvních dnů, kdy měl ještě sílu, hrál na housle ostatním pacientům na oddělení, aby je potěšil. Prvního dubna zemřel na zástavu srdce, bylo mu pouhých třináct let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Diego do Violino

Shutterbulky.com: Memory of Little Violonist Diego Frazao - Great Story Behind a Picture

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články