Dojemné příběhy hrdinů: Obětovali sami sebe, aby zachránili životy jiným

Hrdinové, kteří se obětovali pro druhé: Newyorský hasič, kněz zachraňující Židy i odvážní muži z Černobylu
Zdroj: Wikimedia Commons/US Air Force Photo, Public domain
Neerja Bhanot byla hlavní stevardkou společnosti Pan Am. Byla zastřelena 5. září 1986 v průběhu teroristického útoku. Nejdříve ale otevřením nouzového východu zabránila startu letadla. Zachránila tím přes 300 pasažérů.Kněz Maximilian Kolbe se staral o židovské uprchlíky. Dal jim střechu nad hlavou, oblečení i jídlo. Za jednoho muže dokonce položil vlastní život. Nechal se zastřelit místo něho.Nesmíme také zapomenout na takzvané Černobylské sebevražedné komando. Alexej Ananěnko, Valeri Bespalov a Boris Baranov se jako první vydali k prasklému reaktoru, aby zabránili těm největším škodám.Ač patřil Alfred Vanderbilt mezi VIP cestující Lusitanie, dal svou záchrannou vestu jinému člověku. A než se nad potápějící se lodí zavřela vodní hladina, pomáhal přesunovat děti do záchranných člunů. + 2 fotky+ 3 fotky

Hrdinové se rodí na mnoha místech. Může to být hasič, který necouvl tváří v tvář teroristickému úroku. Nebo kněz, který zachraňoval židovské uprchlíky. A pak se nechal zastřelit místo jednoho z nich. Ale také letuška, která v průběhu únosu letadla upřednostnila životy stovky lidí před svým vlastním.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 08. 2022 13:00

Když se lidé setkají se situací, která vyžaduje okamžité řešení a je navíc potenciálně nebezpečná, dělí se na dva tábory. První skupinka raději uteče a snaží se na to co nejrychleji zapomenout. Ta druhá se do toho vrhne po hlavě, aniž by přemýšlela o možných následcích. Pojďme se podívat na hrdiny, kteří kvůli záchraně jiného člověka riskovali vlastní život.

Odvážná mise ve Vietnamu

Bylo mu teprve 21 let, když mu udělili vyznamenání za záchranu spolubojovníků ve Vietnamu. O šest měsíců později ale William Pitsenbarger zemřel. Snažil se totiž poblíž Saigonu zachránit své kamarády. A to se ukázalo být nad jeho síly.

V armádě působil na postu záchranáře. Naučil se potápět, přežít v tropickém podnebí a poskytovat první pomoc. Zúčastnil se až 300 misí a ne nebral jako odpověď. Když se dozvěděl, že je v džungli obklíčeno 134 vojáků roty Charlie, vydal se je zachránit. Měl jen pistoli a lékárničku. Než ho zastřelili, zachránil nejméně devět lidských životů.

Hrdina 11. září 2001

Scott Davidson patřil mezi odvážné hasiče, kteří neváhali během útoku z jedenáctého září nasadit vlastní životy, aby zachránili ty, kterým hrozila smrt. Hasičem se chtěl stát již po vysoké škole. Zkoušky složil 16. listopadu 1993, v den, kdy mu jeho žena porodila syna.

Když 11. září 2001 druhé letadlo narazilo do Jižní věže Světového obchodního centra, uháněl zrovna se svou jednotkou po brooklynském mostě. Jejich úkolem bylo evakuovat hotel Marriott. Spolu s kolegy zachránil více než dvě stovky lidí. V 10:28 se bohužel zřítila Severní věž, v jejíž troskách Davidson zahynul.

Na další hrdiny se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Teroristické útoky 11. září 2001

Allthatsinteresting.com: The Awe-Inspiring Stories Of Nine Heroes Who Sacrificed Themselves To Save Others

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články