Námluvy před 100 lety: Muži měli zapomenout na diamanty, dvojsmysly a líbání tchyně

Námluvy před 100 lety: Muži měli zapomenout na diamanty, dvojsmysly a líbání tchyně
Zdroj: Wikimedia Commons/Frédéric Soulacroix, Public domain

Seznamování patří k životu už od úsvitu lidstva. Cíl zůstává dodnes stejný, jenom metody se mění. Pojďme se podívat na to, co mladým mužům v této oblasti doporučovaly příručky před víc jak stoletím.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 03. 2022 14:00

Následující metody na seznámení pocházejí z publikace Příručka pro zamilované, která vyšla ve Varšavě v roce 1903. Nejzajímavější na ní je, že vlastně úplně vyvrací to, na co jsme u seznamování zvyklí o sto let později...

Hlavní je rešerše o objektu touhy

Zní to zcela logicky. Někdo se mi líbí, tak ho oslovím a zkusím pozvat třeba na skleničku. Podle polského rádce je toto nepřípustné. Muž by neměl ženu v žádném případě takto oslovit, tedy alespoň ne na veřejném místě. Nejprve je potřeba od jejích kamarádek vytáhnout, jaká je. A jaké má rodinné a majetkové poměry.

Pak přicházejí na řadu její rodiče. Hlavně otec. Dceřin nápadník by měl vylíčit, jak si na tom stojí finančně, jaké má ve společnosti postavení a co hodlá dělat v budoucnosti. Nic se nesmí zatajit. Jedině dluhy. O těch se má mluvit, až se na ně někdo zeptá přímo.

Tchyně jako samostatná kapitola

Setkání s budoucí tchyní byla v průvodci věnována speciální kapitola. A jak na to? V žádném případě nelíbat ruku, stačí se jen trošku poklonit. Při první návštěvě by si muž také neměl sundávat rukavice. Zapovězený je i alkohol. Jednak je cítit z dechu, a také se nehodí, aby nápadník neustále odbíhal dolít si skleničku do domácího baru.

Nyní si představme, že máme všechny nutné návštěvy za sebou. Teď už se konečně můžeme setkat se svou vyvolenou a třeba společně zajít do nějakého obchodu. Za ženu můžeme zaplatit cokoli, musí nám to však po návratu domů ihned vrátit. Jak píše rádce: vyčkejte do svatby, po ní bude placení jen a jen na vás...

Ať zapomene na diamanty

O diamantech sní spousta slečen i dnes, příručka je ale nedoporučuje. Prsten s tímto drahým kamenem prý přináší do vztahu slzy. Pak se sice může stát, že si žena vybere jiného nápadníka, který na pověry nevěří. To už ale ten předchozí nezjistí, neboť není slušné se dívčiných rodičů ptát, proč není doma.

A nakonec to nejdůležitější: nikdy, ale skutečně nikdy nemluvit o sexu. Ženich by se také měl vyvarovat narážek a dvojsmyslů, jenž se týkají budoucího obřadu. Nevěsta se zkrátka nesmí přivést do rozpaků. Ruměnec na tváři by akorát udělal celou situaci poněkud žinantní.

Zdroj informací: 

Wielkahistoria.pl: XIX-wieczna sztuka podrywu. Autentyczne porady dla mężczyzn sprzed 120 lat

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články