Válečná psí hrdinka: Doga Juliana zneškodnila bombu Luftwaffe neobvyklým způsobem

Hrdinka II. světové války: Bombu Luftwaffe zneškodnila doga Juliana
Zdroj: Wikimedia Commons/German Air Force photographer, Public domain

Ne všichni hrdinové musí nosit pláštěnky. A někdy ani kalhoty. Německá doga Juliana zachránila svému páníčkovi život během druhé světové války vskutku neobvyklým způsobem. A to rovnou dvakrát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2022 11:00

Nacisté začali Británii bombardovat v září roku 1940. Devět měsíců trvající nálety si vyžádaly životy 43 000 civilistů. Velká část palebné síly Luftwaffe se soustředila na Londýn. V dubnu 1941 jedna ze zápalných bomb propadla i střechou domu Julianina majitele.

Válečná hrdinka Juliana

Kdyby to tehdy "do svých rukou" nevzala Juliana, mohlo to dopadnout špatně. Neutekla, nýbrž se hrdinně vydala k výbušnému zařízení a pomočila jej. Tím došlo ke zneškodnění zápalného mechanismu. Díky tomu přežila ona i její páníček s celou rodinou. Za svou odvahu si vysloužila medaili Modrého kříže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený for.dog.lovers (@for.dog.lovers)

Toto ocenění se dávalo statečným koním již za první světové války. Později se rozšířilo na všechnu nebojácnou zvířenu. A že si Juliana medaili skutečně zasloužila, potvrzuje i její druhý hrdinský čin z listopadu 1944. Jedné noci vypukl požár v prodejně obuvi, kterou vlastnil její páníček. Doga kouř ihned vycítila a probudila celou rodinu, jenž bydlela nad obchodem. Poté je bezpečně vyvedla z hořící budovy.

Tragický konec psí hrdinky

Juliana se bohužel dožila jen roku 1946. Někdo ji totiž otrávil. Jed prostrčil skrze poštovní schránku. Doga měla otrávený pokrm pozřít a do několika hodin zemřít. Odkaz odvážné feny ale žije dál. Během vyklízení bytu Julianiných majitelů našli příbuzní její medaili. V roce 2013 ji prodali na aukci a získali za ni 1100 liber.

Hrdinná zvířata

Medaili Modrého kříže si v roce 1942 vysloužil i devatenáctiletý kocour Jim, který taktéž varoval své majitele před požárem. V roce 2014 bylo ocenění uděleno labradorce Daisy, která zachránila stovky lidských životů včasnou detekcí rakoviny.

O dva roky později se z medaile “těšil“ pětiletý kříženec stafordšírského bulteriéra, který rád pomáhá pacientům po mrtvici. Navíc pravidelně daruje krev Royal Veterinary College, díky čemuž zachránil již mnoho nemocných psů. A konečně mladý mastif Lenny. Ten dokázal svého páníčka vyprostit z temných myšlenek na sebevraždu a z těžké deprese.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Juliana (dog)

Grunge.com: One Dog’s Bathroom Break Awarded Her A WWII Medal

Bluecross.org.uk: Nominate a pet hero for the Blue Cross Medal

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články