Léčení na ruský způsob: Postřelený hroch Hans dostával v roce 1945 čtyři litry vodky denně

Léčení na ruský způsob: Postřelený hroch Hans dostával v roce 1945 čtyři litry vodky denně
Zdroj: Pixabay

Příběh hrocha Hanse je jako vystřižený z nějakého filmu. V roce 1945 měl opravdu namále, pak se ale jako zázrakem vyléčil. Padla na to opravdu spousta vodky, neboť ruské vojáky nenapadlo nic jiného, než jej dát do pořádku alkoholem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2022 15:00

Když v roce 1945 dobyla Rudá armáda Königsberg (dnešní Kaliningrad), objevila v zoologické zahradě tři živá zvířata: laň, jezevce a osla. Při prohledávání okolí se však začalo v houští něco hýbat. Vojáci si nejprve mysleli, že je to přerostlé prase...

Vyděšený hroch Hans

Těžkotonážní zvíře strávilo mimo svou ohradu celé dva týdny. Hroch Hans prorazil oplocení kvůli bombardování, které ho velmi vyděsilo. Navíc měl sedm střelných zranění a akutní nedostatek jídla a pití. Před jistou smrtí jej zachránil Vasilij Teslin, který velitele zpravil o tom, že se jedná o velmi vzácný exemplář hrocha. Pokud by byl zabit, přišel by svět o národní poklad.

Jenomže jak vyléčit raněného hrocha? Ostatní soudruzi si nevěděli rady, a tak Teslin vyvěsil oznámení, že se hledá člověk, jenž dokáže tomuto velkému, a hlavně nerudnému zvířeti pomoci. Na výzvu se přihlásil jeden německý lékař, jehož rada byla opravdu neobvyklá.

Alkohol a mléko pro hrocha

Jak zněl jeho recept? Dva litry alkoholu na litr mléka, a to celé dvakrát denně. To se ale snáze řeklo, než udělalo. Jeden voják musel zvířeti držet horní čelist, druhý tu spodní. Třetí mu pak do jícnu vlil “životabudič”. O něco později se k hrochovi dostal ruský zoolog Vladimir Polonsky, kterého to přinejmenším zaskočilo.

A tak zkusil hrocha chvíli krmit mlékem a nastrouhanou řepou. Hans to byl schopný akceptovat jen po dobu tří dnů. Pak přestal přijímat potravu. Nezbylo nic jiného, než dát zvířeti zase napít. A ejhle, opět začal jíst. Jednoduše potřeboval aperitiv.

Čtyři litry vodky denně

Polonsky začal hrochovi podávat před jídlem čtyři litry vodky. Po tom Hansovi řádně vytrávilo, neboť dával najevo, že je ochoten začít jíst. Zoolog mu také provedl ještě klystýr dalšími čtyřmi litry, tentokrát však destilované vody. To mu se samozřejmě nelíbilo, byl však natolik opilý, že nedokázal ošetřovateli utéct.

Tento léčebný proces pokračoval další dva měsíce. Během toho sice nastaly okamžiky, kdy Hansovi opět nechutnalo, ale díky změnám v jídelníčku se nakonec plně zotavil.

Zdroj informací: 

Rbth.com: How 2 hippos were rescued with drugs and vodka 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články