Oko za oko: 4 dramatické příběhy lidí, kteří vzali zákon do vlastních rukou

Oko za oko: 4 dramatické příběhy lidí, kteří vzali zákon do vlastních rukou
Zdroj: Freepik

Spousta obětí trestných činů je zklamaná z toho, jaký trest je pachateli vyměřen dle zákona. Mají pocit, že je společnost zklamala a jejich utrpení nebylo dostatečně pomstěno. Existuje ale skupinka lidí, jenž si to nenechala líbit...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 01. 2022 14:00

Vlastní pomsta je dvousečná. Někdy to vyjde a člověk je považován za hrdinu, který si za mřížemi posedí jen krátce. Někdy ale dojde k tomu, že samozvaný mstitel dostane mnohem vyšší trest než pachatel a zaplatí tu nejvyšší možnou cenu.

Aljašský mstitel

Jason Vukovich musel několik let čelit sexuálnímu obtěžování ze strany nábožensky založeného otčíma Larryho Fultona. Kromě toho byl často bit gumovými pásy a kusy dřeva. V šestnácti letech tak raději utekl z domova. Přežíval jen díky drobným krádežím. V roce 2008 se vrátil domů, ale tentokrát ne jako malý chlapec. Byl z něj dospělý muž toužící po pomstě.

O šest let později si ve veřejném registru sexuálních delikventů začal hledat své cíle. Muže vždy brutálně napadl a okradl. Nakonec byl odsouzen k 28 rokům odnětí svobody. Za mřížemi své činy olitoval a vybízel ostatní, aby nekráčeli v jeho šlépějích.

Vražda v přímém přenosu

Pětadvacetiletý instruktor karate Jeff Doucet si u rodičů a svých studentů vysloužil absolutní důvěru. Zneužil toho a 19. února 1984 unesl jedenáctiletého Jodyho Plauchého. Chlapce vzal do motelu v kalifornském Anaheimu, kde jej několikrát znásilnil. Až poté mu dovolil, aby zavolal svým rodičům. Jodyho otec Gary se rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Deegan (@artshouldfuckupyourlife)

Odjel na letiště Baton Rouge, kde měla přistát policejní eskorta s Doucetem. Jakmile procházeli okol něj, Gary střelil násilníka do hlavy. Nehleděl na to, že jsou přítomny kamery. Doucet byl na místě mrtvý. Jelikož byl při následném procesu soudce na straně Garyho, vyvázl s poměrně malým trestem. Dostal podmínku a 300 hodin veřejně prospěšných prací.

Boj proti územní komisi

Mstiteli se nestávají pouze oběti násilných trestných činů, ale také lidé bojující s různými úřady, třeba územní komisí. Marvin Heemeyer odmítal přijmout fakt, že se bude vedle jeho domu stavět betonárna. Město by mu zatarasilo zkratku k nedalekému obchodu se svařovací technikou. A nikdo jej neposlouchal.

Marvin se rozhodl pro vskutku neobvyklou pomstu. Začal upravovat svůj buldozer na obrněné vozidlo s neprůstřelnými plášti, monitory, díky kterým mohl sledovat dění venku, a otvory na zbraně. Pak se 4. června 2004 vydal na dvouhodinové řádění městem, kdy zničil několik domů, radnici i samotnou betonárnu. Nakonec se strojem uvízl v železářství. Bylo mu jasné, že má na svědomí několikamilionovou škodu. Vylezl ven, došel na konec ulice... a střelil se do hlavy.

Našel vraha své dcery

V červenci roku 2000 unesl mexický gang Eduardu Gallaovi jeho pětadvacetiletou dceru Paolu. O něco později jej kontaktovali se žádostí o výkupné. Bylo velmi tučné: 18 500 dolarů a šperky. Jelikož byl Eduardo majitelem poradenské firmy, podařilo se mu částku dát poměrně brzy dohromady. Zaplatil téměř ihned, Paola se mu ale už nikdy nevrátila. O týden později byla nalezena mrtvá. Někdo ji střelil do krku a zad.

Gallaovi se tehdy zhroutil celý svět a přísahal si, že musí najít muže, který jeho dceru zabil. A tak se z něj stal detektiv na volné noze, který střelce vystopoval díky telefonnímu automatu, jenž byl použit k vydírání. Osmadvacetiletý Francisco Arellana ani nezapíral a ke všemu se přiznal.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: 11 real-life vigilante stories of ordinary citizens taking justice into their own hands

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články