Příliš krvavá msta: Felipe Espinosa tvrdil, že mu Panna Marie přikázala zabít 600 „gringos”

Příliš krvavá msta: Felipe Espinosa tvrdil, že mu Panna Marie přikázala zabít 600 „gringos”
Zdroj: Pixabay.com

Někteří šílenci se čas od času snaží své hrůzné činy ospravedlnit tím, že jednali pouze na příkaz jakési vyšší moci. Někdy to bývá ďábelský pes, jindy zase tajemné hlasy neviditelných lidí. V případě Felipa Espinosy to však byla prý sama Panna Marie, která mu kladla na srdce, že musí pomstít příkoří z mexicko-americké války a zabít 600 bělochů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2021 14:00

Felipe Nerio Espinosa (1836–1863) byl notoricky známý mexický vrah, který měl zabít třiadvacet lidí, a to během jediného léta roku 1863 v okolí Colorada. Zemřel během přestřelky ve věku 36 nebo 37 let (údaje o datu jeho narození se totiž liší).

Od fazolí k loupežím

Espinosa byl veliký vlastenec, k čemu ho vedli i jeho rodiče. Mexicko-americká válka mu proto byla pořádným trnem v oku, a navíc musel skousnout fakt, že Nové Mexiko připadlo vítězným Spojeným státům. Zprvu si frustraci vybíjel násilím na ženách. Svatbu se sedmnáctiletou Marií si doslova vynutil. Jakmile byla ruka v rukávě, odstěhovali se novomanželé do Colorada, kde měli strávit zbytek života pěstováním fazolí.

Fazole však nebyly komoditou, která by garantovala rychlý a velký zisk. Felipe se tak spojil se svým bratrem Vivienem a přepadli dostavník. Taková věc se samozřejmě nedělá, a tak si pro povedené bratry přišli vojáci. Felipe však nebyl hloupý a prohlédl počáteční rádoby přátelské setkání, jež mělo za úkol oba bratry přesvědčit k tomu, aby vstoupili do armády. Strhla se přestřelka. Espinosa se svou rodinu i bratrem Vivianem uprchli do hor Sangre de Cristo Range.

Vražedné léto

V horách se Espinosa zbláznil už nadobro. Jakmile se svým bratrem narazil na nějakého lovce či zlatokopa americké národnosti, bez milosti jej zabili. Důvod? Zabrali přece jejich půdu. Jenomže to byly jen domněnky dvou popletených mužů, kteří k vraždám používali sekery, nože a pistole. V některých případech se dopustili i zohavení mrtvol, kupříkladu vyříznutím srdce.

Felipe Espinosa své počínání vysvětlil v dopise coloradskému guvernérovi Johnu Evansovi tím, že mu to ve snu vyjevila Panna Marie. A ta rozhodně netroškařila, žádala smrt až 600 „gringos“, tedy bělochů, stovku za každého Felipeho příbuzného, který zemřel ve válce. Zároveň Espinosa dodal, že pokud mu vláda přidělí dostatečně velký pozemek, přestane se zabíjením. Guvernér však na jeho realitní výzvu nijak nereagoval. Jednoho dne unikl řádění bratrů Espinosových jistý dřevorubec a vše nahlásil úřadům. Na místo činu rychle dorazil oddíl vojáků, kterým se podařilo zastřelit Viviana, Felipe unikl.

Slavný stopař Tobin zasahuje

Po smrti bratra se Felipe Espinosa na nějakou dobu odmlčel. Když se vrátil zpět na scénu, měl po svém boku nového pomocníka – teprve čtrnáctiletého synovce Joseho. Zpočátku se jim dařilo, pak ale nechali utéct dva pasažéry dostavníku, který zrovna přepadli. Velitel nedaleké vojenské posádky proto poslal do terénu slavného stopaře Toma Tobina.

Po třech dnech oba zločince našel a prakticky hned skolil Felipeho dobře mířenou ranou do boku. Jose se snažil utéct, ale kulka do páteře zhatila veškerou jeho snahu. Tobinovi zbývalo udělat jen jednu věc – uříznout jim hlavy a dojít si pro odměnu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Felipe Nerio Espinosa

Ambitiouscollective.com: History: The Bloody Espinosas

The13thfloor.tv: The Violent Vengeance of Felipe Espinosa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články