Ostře sledovaný pavián: Jack pracoval na dráze, pil pivo a pečoval o svého postiženého majitele

Ostře sledovaný pavián: Jack pracoval na dráze, pil pivo a pečoval o svého postiženého majitele
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Pavián Jack byl v 19. století skutečnou senzací. Pracoval na železnici v Jihoafrické republice a staral se o postiženého kamaráda Jamese Wideho. Ten se zranil během riskantního skoku mezi rychlíky a lékaři mu kvůli tomu museli amputovat obě nohy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 01. 2022 14:00

James začal po zranění trpět úzkostmi z vlaků, a tak rozhlížet po způsobu, jak si práci udržet. Jednoho dne narazil na velmi učenlivého paviána, což mu vnuklo přímo geniální nápad. Proč za sebe nenechat zaskakovat zvíře? Počítá se přeci odvedená práce a ne to, kdo ji vykoná.

Pavián Jack pomocníkem

Jack byl vskutku výjimečný. Nejprve začal svého nového pána tlačit na vozíčku do práce, a to rovný kilometr. Doma zase pomáhal se zametáním podlahy a vynášením smetí. Skutečný talent ale prokázal až na dráze, konkrétně na jihoafrickém nádraží Uitenhage, které se dnes jmenuje Kariega. Zdá se to až neuvěřitelné, ale od Jamese se dokázal naučit měnit dle potřeby na kolejích výhybky. Přesně věděl, co je u každého vlaku potřeba udělat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Weird Brunch (@weirdbrunch)

James mohl časem na paviána přenést veškerou zodpovědnost. Zvíře přistupovalo ke své práci tak svědomitě, že prakticky nehrozil žádný kolaps. Jeho chlupatý společník tahal za páky se sebejistotou ostříleného železničáře.

Pavián na železnici

Inteligentní pavián pracující na železnici byl bezpochyby turistickým lákadlem. Úsměv vyvolal zejména na tvářích těch nejmladších. Jedna dáma, cestující z Kapského města do Port Elisabeth, se však cítila být pohoršená zvířetem, které mělo na svědomí bezpečnost provozu. A podala oficiální stížnost. Úředníci jí nejprve nevěřili, ale když se o tom přesvědčili na vlastní oči, vyslali na nádraží delegaci inspektorů, jenž měli sjednat nápravu.

Jamesovi nejdříve hrozilo, že jej vyhodí. Přece nebylo možné, aby za sebe nechal pracovat opici. Muž je však uprosil k tomu, aby si Jacka sami vyzkoušeli. A vyšel na výbornou. Navíc dostal oficiální zaměstnanecké identifikační číslo a plat dvacet centů denně. Údajně měl nárok i na půl láhve piva týdně. Říká se však, že Jack inklinoval k alkoholu již mnohem dříve. Jeho páníček si s ním měl připíjet na zdraví brandy.

Vzpomínka na paviána Jacka

Jack “pracoval” do roku 1890, pak onemocněl tuberkulózou. „Byl to dojemný pohled. I Jack se pak musel pohybovat na vozíku, přesto nepřestal svému majiteli projevovat lásku. Jednou rukou jej držel kolem ramen, druhou hladil po tváři,” řekl železniční inspektor George B. Howe. Pavián Jack zemřel za několik týdnů po jeho návštěvě. Na dráze byl devět let a nikdy neudělal ani jednu chybu. Jeho lebka se nachází ve sbírce muzea Albany v Grahamstownu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jack (pavián)

Ciekawostkihistoryczne.pl: Pawian Jack, pracownik kolei

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články