První pomoc při žlučníkovém záchvatu: Nejíst, nepít a do klidové polohy

První pomoc při žlučníkovém záchvatu: Nejíst, nepít a do klidové polohy
Zdroj: Freepik.com

Mocné holdování jídlu často bývá příčinou žlučníkového záchvatu. Nikdo nechce, aby ho něco takového potkalo. Ale když už tato situace nastane, jak má probíhat první pomoc?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 12. 2020 12:00

Faktorů, které přispívají ke vzniku žlučníkového záchvatu neboli žlučníkové koliky, je hned několik. Kromě poruchy hybnosti žlučníku a žlučníkových cest, to může být zánět v příslušné oblasti, ale také vysoký cholesterol, obezita, vyšší věk, cukrovka. Častěji se týká žen. Problémy může vyvolat i dieta s malým množstvím tuku, ale i dlouhodobé hladovění.

Žlučník je uložen u jater v pravém podžebří, má ukládat a dopravovat žluč do tenkého střeva. Tam pak pomáhá při trávení tučných jídel. Při potížích se nejčastěji ucpávají kanálky žlučníkovým kamenem. Tomu se říká cholelitiáza. Vzniká prudká bolest v důsledku toho, jak tělo stahuje hladkou svalovinu.

Jak se pozná žlučníkový záchvat

Náhlá silná bolest se objevuje v pravém podžebří. Většinou nastupuje navečer, v noci, pár hodin po jídle. Trvá alespoň půl hodiny. Někdy vystřeluje až pod pravou lopatku, pod rameno. Záchvat může doprovázet říhání, zvracení, tvrdne břicho a objevuje se vyšší teplota. Když trvá déle, má člověk často kromě horečky i zimnici, třese se, oční bělmo se někdy zbarví do žluta. To vše provází velká bolest.

První pomoc

Žlučníkový záchvat nemusí nutně končit návštěvou pohotovosti. Důležité je ihned přestat jíst a pít. V takovém případě má člověk mírnou bolest, říhá, je mu špatně, ale nemá teplotu. Ulevit by se mělo v polosedě, když skrčíte nohy. Pomáhá i ručník namočený do studené vody a přiložený k bolavému místu.

Následnou vhodnou dietou druhý den je hořký černý čaj a suchary nebo suché bílé pečivo. Je důležité hodně pít. Jestliže se situace zmírní, je možné jíst rýži, brambory, těstoviny či staré bílé pečivo. Postupně může člověk konzumovat odtučněné mléčné výrobky, případně libové maso, vařené ovoce. Je důležité o žlučníkovém záchvatu informovat praktického lékaře, ten by měl zavést příslušnou léčbu.

Kdy na pohotovost nebo volat záchranku

Bolest je velmi silná a musíte do kleku, kdy se cítíte lépe. Přidává se horečka, máte zimnici a hodně zvracíte. Člověk je bledý, zpocený. Pak je důležité zavolat záchranku – linku 155. Necestujte sami. Je možné, že si záchvat vyžádá chirurgický zákrok. Ten se většinou provádí laparoskopicky.

Speciální léky předepisuje pouze lékař. Když se bolest protáhne na několik hodin, může dojít ke komplikacím.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články