Dojemný příběh šesti sester Walkerových: Nikdy se nevdaly a společně žily až do smrti v rodném domě

Dojemný příběh šesti sester Walkerových: Nikdy se nevdaly a společně žily až do smrti v rodném domě
Zdroj: Wikimedia Commons, Brian Stansberry, CC BY 2.5

Šest ze sedmi sester Walkerových - Margaret, Polly, Martha, Nancy, Louisa a Hettie, ve svém životě nepoznalo nic jiného než svou chatku v Little Greenbrier Cove v Tennessee, kterou postavil jejích otec ve čtyřicátých letech devatenáctého století. Po jeho smrti si však musely položit otázku - zvládneme chod domácnosti samy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 08. 2022 14:00

Rodina Walkerových měla 11 dětí - sedm dívek a čtyři chlapce. Muži z domu odešli a oženili se a stejně tak za manželem odešla i druhá nejmladší Sarah Caroline. Zbývajících šest sester se nikdy neprovdalo a v domě uprostřed lesa zůstaly dalších čtyřicet let. Byly zcela soběstačné. Chovaly dobytek, pěstovaly zeleninu a vyráběly si vlastní oblečení. Pak se ale na obzoru objevila mračna a idylka se změnila v boj o přežití.

Úmrtí jedné ze sester a strach o bydlení

Jako první zemřela v roce 1931 Nancy. Zbylých pět sester, Sarah Caroline se jako jediná odstěhovala, muselo čelit územním plánům kolem jejich domu. Na místě jejích bydliště měl vyrůst Národní park Great Smoky Mountains. Zatímco většina místních se raději odstěhovala, sestry to rázně odmítly. Ani za nic se nechtěly vzdát rodinné farmy. Nakonec tak musely s úřady uzavřít dohodu. Za 4 750 dolarů mohly zůstat na svém pozemku a do smrti užívat svůj rodný dům.

Jenomže to tak úplně velká výhra nebyla. Jelikož bydlely uprostřed parku, musely se řídit jeho pravidly. Nesměly tím pádem lovit, rybařit, pást dobytek ani štípat dříví. Vláda je tak uchlácholila titulem velvyslankyně parku. V praxi to vypadalo tak, že návštěvníkům prodávaly své ručně vyrobené předměty, čímž si alespoň trochu vydělaly. Šlo o háčkované ubrousky a dětské hračky. Někdy si ale mohli lidé pochutnat také na jablečných koláčích. A kdo toužil po kultuře, mohl si od Louisy koupit básně.

Staré způsoby jsou ty nejlepší

Jak kdysi sestry Walkerovy poznamenaly, jejích vlast jim nedává pouze cukr, sodu, kávu a sůl. Jinak měly vše, co potřebovaly. Proč by tak žily jiným způsobem než jejich rodiče? V roce 1946 zemřela Polly, další rok pak Hettie. O pět let později je následovala Martha. Dvě zbývající sestry poté požádaly správu parku, aby z jejích domu sundala ceduli "návštěvníci vítáni".

Jednoduše už na vše kvůli věku nestačily. Margaret se dožila dvaadevadesáti let, Louisa v domě bydlela až do své smrti v roce 1964. Sarah Caroline, která byla jediná vdaná a se svými sestry v domě nežila, odešla na věčnost o dva roky později.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Blessed Nest Cabin (@blessednestcabin)

Z jejich domu se stala památka

Sestry Walkerovy jsou sice již dávno pryč, jejich dům však stále stojí a nese název Walker Sisters Place. Má status historické památky a návštěvníci parku se na ni mohou jít podívat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Walker Sisters Place

Historydaily.org: The Story of the Walker Sisters in the Smoky Mountains

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články