Postrach drožkářů: Bláznivá milionářka utíkala před placením a ráda se soudila s každým, kdo šel kolem

Postrach londýnských drožkářů: Caroline Prodgers byla bohatá a šílená, svého kuchaře žalovala za zpěv při vaření
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrew Dunn, CC BY-SA 2.0

Caroline Prodgers vypadala na první pohled zcela neškodně. Tato milá stařenka ale byla v 19. století postrachem londýnských drožkářů. A nejen oni před ní prchali v hrůze. Hrozně ráda se totiž soudila s každým, kdo se jí znelíbil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 06. 2022 14:00

Viktoriánský Londýn 19. století se mohl pyšnit železnicí i prvním metrem. Přesto ale zůstal nejoblíbenějším způsobem dopravy dvoukolový vozík tažený koňmi. Přezdívalo se jim “growler”, neboť když drožkář uháněl po dlážděných ulicích, vydával vůz nesnesitelný hluk. Jinak to bylo bezpečné a lukrativní zaměstnání. Dokud se neobjevila Caroline Prodgers...

Ostře sledovaný rozvod

Caroline si rozhodně nemohla stěžovat na těžký život. Po matce zdědila obrovské jmění. Když se v roce 1871 začala rozvádět se svým mužem, rakouským námořním kapitánem Giovannim Battistou Giacomettim, podařilo se jí dostat na titulní stránky novin. Jednak nebylo obvyklé, aby byla žena bohatší než muž, a navíc se ho snažila co nejvíce oškubat. A to tak, že zpochybnila legitimitu vlastních dětí.

Rozvodem to ale zdaleka neskončilo. Caroline se u soudu objevila ještě mnohokrát. Třeba kvůli tomu, že manželovi nezaplatila vyrovnání. A nehodlala odměnit ani svého těsnopisce, kterého si předtím najala. To byl ale teprve začátek.

Noční můra drožkářů

Čím by se dali naštvat londýnští drožkáři? Nad odpovědí na tuto otázku musela Caroline strávit nejednu bezesnou noc. A pak na to konečně kápla. Ač byla nesmírně bohatá, vystoupila z vozíku těsně předtím, než jí mohli naúčtovat plnou taxu. Pokud po ní chtěli platbu v plné výši, přiměla je k hádce a poté zažalovala u soudu.

Takto skončilo přes padesát drožkářů. Caroline je doslova pronásledovala. Proč se upnula zrovna na ně, se ještě stále nepodařilo vysvětlit. Jedno je však jisté - milovala soudní pře. Jednou dokonce hnala k soudu svého kuchaře za to, že si při práci zpíval. Anebo hodináře, že jí doručil domů špatné hodinky.

Městská legenda Caroline Prodgers

Díky svému bizarnímu chování se Caroline stala doslova městskou legendou. Psali o ní básnící, malíři zase kreslili její karikatury. Jeden vynálezce dokonce uvažoval o tom, že by se mohla na každý vůz připevnit jakási primitivní verze tachometru či kalkulačky, kde by bylo vidět, kolik je potřeba zaplatit.

Caroline Prodgers byla vulgární i vůči lidem, kteří se k ní snažili chovat mile. Když v roce 1890 zemřela, musel každý drožkář tento den slavit jako pominutý. Ostatně i v nekrologu byla popsána jako jejich největší noční můra, jenž se snažila ujet co nejdelší vzdálenost za co nejméně peněz...

Zdroje informací:

Historythings.com: Historie’s Nutcases: Caroline Prodgers

Allthatsinteresting.com: Mad, Bad And Totally Loony: History’s Most Eccentric People

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články