Syn Marie Antoinetty poltergeistem? Ludvík XVII. prý terorizoval rodinu v Londýně

Syn Marie Antoinetty poltergeistem? Ludvík XVII. prý terorizoval rodinu v Londýně
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Ludvík XVII. byl synem Marie Antoinetty a zemřel v roce 1795 ve věku 10 let. O nějakou dobu později, v lednu roku 1956, objevila patnáctiletá Shirley Hitchings na svém polštáři záhadný stříbrný klíč. Netušila, odkud se tam vzal. A to byl jenom začátek řádění poltergeista, kterým měl být Ludvík XVII.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 02. 2022 14:00

Tehdy ještě rodina žijící v domě č. 63 na Wycliffe Road v londýnském distriktu Battersea netušila, že je čeká řetězec nadpřirozených událostí. A že je budou trýznit dlouhých dvanácti let. Vše má mít na svědomí záhadný poltergeist, jenž rád stěhuje nábytek, píše vzkazy, a dokonce zapaluje různé předměty.

Záhada stříbrného klíče

Rodina Hitchingsových nebyla ničím zvláštní. Otec Wally pracoval jako řidič londýnského metra. Jeho manželka Kitty byla původně úřednicí, kvůli chronické artritidě však skončila na vozíku. Díky své rázné povaze byla hlavou rodiny babička Ethel. Spolu s ní žil v domě její adoptivní syn, dvacetiletý zeměměřič John, a konečně dcera Wallyho a Kitty, patnáctiletá Shirley. Pracovala jako švadlena a chystala se nastoupit na uměleckou školu.

Koncem ledna 1956 objevila Shirley na polštáři stříbrný klíč, který nepasoval do žádného zámku v domě. Ještě téže noci se začaly ozývat tak silné a ohlušující rány, že se až třásly zdi, podlaha i nábytek. Shirley si poté všimla, že rány vycházejí ze základů domu. Během následujících týdnů se vše ještě zhoršilo. Rodina neměla klid ve dne, ani v noci. A tak se objevila teorie, že se stali obětí hlučného ducha, poltergeista. Hitchingsovi jej pojmenovali Donald.

Neuvěřitelné jevy v Londýně

Jak šel čas, aktivita entity byla stále silnější. Několik očitých svědků tvrdilo, že vzduchem létala prostěradla, pantofle se samy od sebe procházely po domě, hrnce a pánve byly rozházené po všech místnostech. Donald se však ze všeho nejvíc soustředil na Shirley. Měl ji dokonce doprovázet i do práce. Kvůli tomu postupně přišla o zaměstnání i přátele. Lidé totiž začali věřit, že je posedlá ďáblem. Rodina a její potíže přitahovaly pozornost tisku. Objevily se zprávy, že poltergeist je do dívky zamilovaný, nebo že si vše vymyslela, aby na sebe upoutala pozornost.

Nakonec se ozval list Daily Mail i stanice BBC, která se pokusila kontaktovat ducha v hlavním vysílacím čase. Ale i přes zástup skeptiků se našel člověk, který rodině věřil. Byl jím Harold ‘Chib’ Chibbett, inspektor finančního úřadu a nadšenec do paranormálních jevů. Jeho rozsáhlé záznamy hovoří jasně o tom, že byl o existenci Donalda stoprocentně přesvědčen.

Syn Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty

Donaldovo chování bylo každým dnem násilnější. Rozdělával požáry a po zdech čmáral kříže a symbol fleur-de-lis, což je květ lilie, kdysi hlavní květ francouzských panovníků. Policisté ani exorcisté si nevěděli rady. Pak se ale objevil v domě dopis, v němž duch rodinu žádal, aby kontaktovali slavného herce Jeremyho Spensera. Pokud ne, ublíží mu. Měl k němu pojmout nezdravou náklonnost, prý v tom hrála roli i láska. Zajímavé ale je, že krátce poté měl herec autonehodu.

Dále také uvedl, že se jmenuje Ludvík XVII., což byl syn Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. Dva roky byl francouzský králem, ovšem tuto dobu strávil ve vězení, kde zemřel po nevýslovných útrapách ve věku pouhých 10 let. Na cele neměl záchod, hygienické potřeby a jeho "převychovatel" jej prý nutil pít alkohol a poslal za ním lehkou ženu, která ho měla nakazit syfilidou. Poltergeist své doznání vyšperkoval řadou propracovaných francouzských frází. Jenomže ne vždy vše sedělo. Někdy jeho příběh obsahoval nesrovnalosti a protichůdné informace.

Mohla za vše Shirley?

Donald měl za dobu svého působení zanechat až 4000 písemných zpráv. Grafologové však později uvedli, že byly napsány dívčinou rukou. Když se v roce 1965 odstěhovala, začala aktivita poltergeista slábnout. O dva roky později opustila dívka Londýn. Zdálo se, že je Donald nadobro pryč. Odjel snad se Shirley?

Pokud si vše vymyslela, jak se jí podařilo hýbat předměty? Ve vzduchu se měli dokonce ocitnout i ostatní členové rodiny. A kde se naučila tak dobře francouzsky? A proč by si vybrala zrovna Ludvíka XVII.? Případ poltergeista v Battersea bude i nadále fascinovat jak paranormální vyšetřovatele, tak i zaryté skeptiky. Visí nad ním až moc otazníků...

Zdroj informací:

Dailymail.co.uk: ‘I was terrorised by the Battersea Poltergeist’

BBC.co.uk: The Battersea Poltergeist

Historyhit.com: The Terrifying Case of the Battersea Poltergeist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články