Hrdá indiánka: Princezna Angeline jako jediná odmítla odejít do rezervace, po smrti spočinula v kánoi

Hrdá dcera indiánského náčelníka: Byla prý moc hezká, a tak jí začali říkat Angeline
Zdroj: Wikimedia Commons/Seattle Public Library, Public domain
Kikisoblu byla posledním potomkem náčelníka Seattlea.Jako jediná odmítla přesun do rezervace. Její dům byl pro ni vším.Jméno Angeline dostala kvůli své kráse. A díky neoblomné povaze a důstojnému vystupování jí pak začali říkat princezna Angeline.Její červený šátek se stal jakýmsi poznávacím znamením. + 4 fotky+ 5 fotek

Kikisoblu byla poslední přímá příbuzná indiánského náčelníka Seattlea. Byla prý příliš hezká na takové jméno, a tak dostala nové - Angeline. A protože byla nejen dcerou náčelníka, ale také nesmírně hrdá a odvážná, začali jí říkat princezna Angeline.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 08. 2022 13:30

Kikisoblu se narodila v roce 1820 v Lushootseedu. Byla první dcerou náčelníka Seattlea, vůdce kmene Suguamish, a jeho ženy Dkhw’Duw’Absh. Po příjezdu prvních osadníků se Seattle spřátelil s Davidem Maynardem, jehož manželka Kikisoblu přejmenovala.

Nové jméno pro indiánskou dívku

Maynardova druhá manželka Catherine se zadívala na Kikisoblu a řekla, že je příliš hezká na to, aby nosila takové jméno. A tak ji přejmenovala na Angeline. Kromě krásy to byla neobyčejná, ale hlavně hrdá žena. Jako jediná odmítla poslechnout a přestěhovat se do rezervace. I když jí bylo teprve třicet, nehodlala opustit svou chatku. Nebyla urozeného původu, byť se tak chovala. Důstojná a neochvějná ve svém rozhodnutí. A tak jí lidé začali říkat princezna Angeline.

Nějakým způsobem si ale musela vydělat na živobytí. Prala pro osadníky prádlo a prodávala jim své ručně vyrobené výrobky. Žila ve dvou světech. Ten první se pomalu rozpadal, stával se jen ozvěnou minulých časů. Nový jí zase nic neříkal, snažila se v něm jen přežít.

Indiánská princezna Angeline

V ulicích Seattlu se brzy stala velmi známou. Na hlavě nosila červený šátek a mezi místními se těšila velké oblibě. Po vzoru svého otce vstoupila do římskokatolické církve, kde zůstala až do své smrti v roce 1896. Dožila se 76 let. Dostalo se jí slušného pohřbu v kostele Panny Marie. Rakev měla tvar kánoe. Na náhrobní kámen se jí poskládali školáci.

The Chronicle of Holy Names Academy po posledním rozloučení uvedl: „Zemřel poslední z přímých potomků velkého náčelníka Seattle, po němž je toto město pojmenováno. Princezna Angeline, jak se této ženě říkalo, byla známá po celém světě. Sehnutá a vrásčitá stařenka s červeným šátkem, kterou měli lidé rádi."

Po několika letech byl její malý domek stržen a pozemek se stal součástí nábřeží, dokud ho nenahradil Pike Place Market.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Princess Angeline 

Historydaily.org: Princess Angeline: When The Settlers Arrived, She Refuses to Leave Her Home and Lived There Until the Day She Did

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články