Dojemný příběh z Hirošimy: Dvouletou Sadako Sasaki zasáhl černý déšť, způsobil jí leukémii

Hrůzy Hirošimy: Dvouletou holčičku zasáhl černý déšť, zemřela na leukémii
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
K atomovému útoku na Hirošimu došlo 6. srpna 1945.O tři dny později shodilo americké letectvo atomovku na Nagasaki.Posádka bombardéru Enola Gay, jejichž Little Boy zasel v Hirošimě totální zkázu.Tito lidé zase svrhli na Nagasaki bombu s přezdívkou Fat Man.+ 14 fotek+ 15 fotek

Sadako Sasaki byly pouhé dva roky, když na japonské město Hirošima spadla atomová bomba s názvem "Little Boy". V přímém nebezpečí se tehdy ocitlo okolo 350 000 lidí. Mnozí ihned zemřeli, malá Sadako sice přežila, ale štěstí jí to nepřineslo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 02. 2023 16:00

Přestože by o osudném 6. srpnu 1945 mohlo vyprávět své příběhy mnoho lidí, ten o Sadako rezonuje snad nejvíc. Je připomínkou toho, jak může rozhodnutí jednoho člověka, v tomto případě prezidenta Harryho S. Trumana, zničit životy statisícům.

Stíny nad Hirošimou

Sadako žila se svou rodinou asi kilometr a půl od epicentra výbuchu atomovky. V jednu chvíli začalo Hirošimou probleskovat oslepující bílé světlo doprovázené obrovským duněním. Budovy zachvátily požáry a z nebe se snesl radioaktivní černý déšť. 

Rodina dvouleté Sadako dokázala ze svého domu utéct na poslední chvíli. Jen babička se, i přes naléhání, vrátila zpět, aby zachránila alespoň část rodinného dědictví. To bylo naposledy, co ji viděli.

Po válce rodinu čekala bída, nemoci, finanční problémy a nejistota ohledně budoucnosti. Zdravotní stav se nejvíce zhoršil právě Sadako. Byla jí diagnostikována leukémie. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že za to mohl radioaktivní déšť. Ale i tak to bylo pro její okolí velmi smutné zjištění.

Dívka z Hirošimy

Sadako nikdy nic nechybělo. Těšila se pevnému zdraví a vždy kolem sebe šířila pozitivní náladu. Když se u ní ve dvanácti letech začaly projevovat první příznaky leukémie, všechny to šokovalo. Ale ani po hospitalizaci Sadako neztratila elán k životu. Zůstala optimistická a i nadále se snažila ke své rodině a přátelům chovat stejně jako předtím.

Klub mládeže Červeného kříže, který jí do nemocnice dovezl, dodal dívce materiály pro výrobu origami jeřábů. Dle japonské legendy může jeřáb žít až tisíc let. Takže člověk, který vyrobí z papíru tisíc jeho podobizen, dožije se vysokého věku. Pobyt v nemocnici není pro nikoho příjemný. Najednou ale získala nový smysl života a naději. Silnou vůli žít dokládá fakt, že vytvořila více než tisíc jeřábů. Její pokoj se zaplnil origami různých barev a velikostí. Některé byly dokonce malé jako zrnko rýže.

Bohužel se neuzdravila. Nedožila se ani dalších narozenin, přestože jí nad hlavou viselo 1300 jeřábů. Sadako Sasaki zemřela 25. října 1955. Na její počest byl vztyčen památník. U paty sochy stojí nápis: „Toto je náš výkřik. Toto je naše modlitba. Chceme mír."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sadako Sasaki

Nps.gov: The Story of Sadako Sasaki

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články