Velká láska z Titaniku: Ida vystoupila za svým manželem ze záchranného člunu, zemřeli v objetí

Dojemný příběh manželů Strausových: Raději zemřeli na potápějícím se Titaniku, než aby jeden druhého opustil
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Manželé Strausovi byli do sebe velmi zamilovaní. Na své okolí prý působili spíše jako milenci.Když se Isidor Straus rozhodl, že raději zůstane na potápějícím se Titaniku, a své místo na záchranném člunu přenechá ženě či dítěti, jeho choť Ida zůstala s ním.Příběh jejich velké lásky zasáhl mnoho lidí.Na počest manželů Strausových vznikl na Manhattanu park se sochou vodní nymfy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jedna z nejsmutnějších scén filmu Titanic zachycuje starší manželský pár, jenž se tiše ukládá na lože ve své kajutě a čeká na jistou smrt. I když se tento moment může zdát jen jako výmysl, zakládá se na skutečném příběhu manželů Strausových.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 08. 2022 15:00

Ač Strausovi nezemřeli přímo ve své kajutě, pravdou je, že potápějící se loď neopustili. A proto je jejich příběh tak dojemný. Jen absolutní láska Isidora a Idy stála za tím, že se rozhodli zemřít společně.

Bylo jim souzeno být spolu

Ti dva měli hodně společného. Měli narozeniny ve stejný den (6. února), byli židovského původu a oba velmi brzy emigrovali z Německa do Ameriky. Vzali se v roce 1871. Isidor pracoval pro obchod svého otce, Ida měla zase spoustu práce v domácnosti. Musela se starat o sedm dětí.

Kdykoli musel Isidor na služební cestu, nezapomněl své ženě napsat. Odloučení jim opravdu vadilo. Zdálo se, jako by byli neustále v mileneckém vztahu, kdy jsou ještě vášně na svém maximu. A kdy oba partneři nemyslí na nic jiného než jeden na druhého.

Vzhůru na Titanik

V kterémkoli jiném roce by manželé trávili dovolenou v jižní Kalifornii s Isidorovým obchodním partnerem A. Abrahamem. Jeho náhlá smrt však změnila jejich plány a zavedla je na palubu Titaniku. Měli lístek číslo 17483 a kabinu C55. Bylo vzrušující, nalodit se na luxusní zaoceánský parník. Nikdo totiž netušil, že vše skončí velkou tragédií.

Poslední noc na Titaniku

Po zahájení evakuace Titaniku se manželé ocitli na záchranném člunu. Jakmile však Isidor zjistil, že se na všech člunech ještě neshromáždily ženy a děti, odmítl setrvat. Totéž udělala Ida. Nehodlala svého chotě opustit. Cestující je naposledy viděli na lehátkách. O něco později je pohltil ledový oceán.

Potápěčům se podařilo objevit pouze Isidorovo tělo. V kapse kabátu měl fotky nejstarších dětí. Jejich dojemný příběh mezi lidmi rezonoval natolik, že dal vzniknout parku na Manhattanu, jenž je po nich pojmenován. Našli bychom tam také sochu vodní nymfy. A v roce 1997 jsme mohli ve slavném filmu Titanic vidět scénu, v níž na svůj konec čeká v objetí postarší manželský pár...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Isidor Strauss

Allthatsinteresting.com: The Heartbreaking Story Of Ida Straus, The Woman Who Went Down With The Titanic Rather Than Leave Her Husband Behind

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články