Sirotci z Titaniku: Na palubu je unesl slovenský krejčí, sám zemřel v ledovém oceánu

Sirotci z Titaniku
Zdroj: Wikimedia Commons/Underwood & Underwood, Public domain
Titanic byl největší a nejluxusnější lodí své doby. Dokázal pojmout až 2600 cestujících.K dispozici byly restaurace, kavárny i dobře vybavená posilovna.Nikdo netušil, že to může skončit katastrofou. Titanic měl být nepotopitelný. Kdyby ale posádka věnovala pozornost varování radisty parníku Californian před ledovci, možná by vše dopadlo jinak. Ledovec, který se nacházel poblíž místa ztroskotání Titanicu. Na něm se našla červená barva - důkaz, že se o něj v nedávné době otřela nějaká loď.+ 9 fotek+ 10 fotek

Příběh sourozenců Michela a Edmonda, známých jako sirotci z Titaniku, není zajímavý jen tím, že vypráví o záchraně doslova na poslední chvíli. Chlapci se na nechvalně proslulém Titaniku ocitli poté, co je jejich otec unesl...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 04. 2022 14:00

Krejčí a slovenský rodák Michel Navrátil se nedokázal smířit s tím, že by se po rozvodu starala o syny Michela a Edmonda natrvalo jen jeho francouzská manželka Marcelle Caretto. A tak se rozhodl, že nastal čas na nový začátek. Jakmile mu Marcelle dovolila vzít si oba kluky k sobě na Velikonoce, rozhodl se s nimi utéct do Ameriky. Bohužel si k tomuto účelu vybral tu nejméně vhodnou loď.

Potopení Titaniku

Osudnou noc, kdy Titanik narazil do ledovce, vstoupil Navrátil do kajuty a odnesl chlapce k záchranným člunům. Tehdy Michel a Edmond viděli svého otce naposledy. Na souš se totiž nikdy nedostal. Zemřel v ledových vodách. To z obou bratrů udělalo na chvíli velké celebrity.

“Sirotci z Titaniku” zprvu vystupovali pod pseudonymy Louis a Lola a na každou otázku odpovídali prostým “oui”. Raději si totiž hráli s novými hračkami, než aby se bavili s dotěrnými novináři. Jejich pravou identitu tak bylo poměrně těžké určit.

Děti na Titaniku

Marcelle brzy došlo, že na ni manžel ušil boudu a děti unesl. Avšak ani ve snu by ji nenapadlo, že kluci byli na Titaniku. Dozvěděla se o tom až z novin. Ihned kontaktovala americké úřady, kde potvrdila, kým skutečně jsou. Následně ji čekala dlouhá cesta přes Atlantik, po níž se mohla konečně setkat se svými syny. Její plavba naštěstí nebyla tak dramatická jako ta, kterou podstoupil Michel.

Příběh se šťastným koncem

Vzhledem k tomu, kolik měla zkáza Titaniku na svědomí obětí, lze označit příběh dvojčat za šťastný. Marcelle  je odvezla v pořádku zpět do Francie, kde rodina žila předtím.

Michel se v dospělosti stal vysokoškolským profesorem na univerzitě v Montpellieru. Získal také Řád akademických palem a Řád čestné legie. Edmond zemřel v roce 1953, dožil se pouhých třiačtyřiceti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Michel Marcel Navrátil

Allthatsinteresting.com: The Story of the “Titanic Orphans” who made it off the doomed ship all alone

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články