Podivuhodný příběh Karla Baera: Narodil se v těle ženy, před nacisty utíkal jako muž

Podivuhodný příběh Karla Baera: Narodil se v těle ženy, před nacisty utíkal jako muž
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Karl Meir Baer je první transgender člověk v historii, který podstoupil operaci na změnu pohlaví. Krátce předtím chtěl spáchat sebevraždu, ale zachránil jej židovský sexuolog. Baer pak žil dlouhá léta klidně, než se zvedla nacistická hrozba a musel se dát na útěk.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 03. 2022 14:00

Karl Meir Baer se narodil jako Martha Baerin 20. května 1885 v Německu. Již v mládí se angažoval ve feministickém hnutí. Později se do historie zapsal jako první transgeder člověk, který podstoupil operaci na změnu pohlaví. Tento krok byl nutný, neboť dle porodní asistentky jeho tělo vykazovalo několik zvláštností, kvůli kterým nebylo vlastně možné stoprocentně určit, zda je muž nebo žena.

Chlapec v dívčím těle

Karl se naučil skrývat svou pravou identitu před vrstevníky skoro dokonale. V dospělosti se ale objevily první problémy. Ostatní děvčata o něm začala mluvit jako o klukovi a odmítala si s ním hrát. To mu rozhodně na klidné mysli nepřidalo. Pozitivní změnu zažil až v roce 1904, kdy se přestěhoval do Hamburku a začal konečně žít jako muž. Tam se rovněž angažoval v mezinárodní židovské organizaci B’Nai B'rith.

Ač se vždy ostatním představil jako muž, působil i ve feministických skupinách. A jak na Karla vzpomínali jeho přátelé? Měl mužské rysy, vousy a hluboký hlas. Holdoval také tlustým doutníkům a pivu, kterého si dopřával opravdu v hojném množství.

Pomoc židovského sexuologa

Karl se zamiloval jako žena. Jeho vyvolenou byla taktéž žena, ale vdaná. Tato situace se zdála být bezvýchodná. Obě ženy se proto rozhodly spáchat sebevraždu. Než k tomu ale došlo, Karl duchovně prozřel. Shodou okolností byl v jedné berlínské tramvaji, která nabourala. Při lékařské prohlídce, kterou podstoupili i ostatní zranění, zjistili lékaři, že ač má Karl občanku na ženské jméno, ve je skutečnosti muž.

Povolali židovského sexuologa Magnuse Hirschfelda, který dlouhodobě bojoval za práva homosexuálů. S jeho doporučením a svolením ministerstva vnitra v roce 1906 Karl podstoupil operaci na změnu pohlaví. Stal se tak vůbec prvním transgender člověkem, jenž tuto proceduru absolvoval.

Na útěku před nacisty

Karlovi operace skutečně prospěla. Ač zprvu působil trošku nejistě, nově nabyté svobody si užíval plnými doušky. Na konci roku 1907 bylo jeho změněné pohlaví uznáno také po právní stránce. Dařilo se mu i v zaměstnání, stal se šéfem berlínské pobočky B’nai B'irth. V roce 1937 ale jejich sídlo přepadli nacisté.

Po sérii výslechů a mučení se Karl rozhodl prodat byt i majetek a odstěhovat se do Palestiny, respektive na území, kde měl o několik let později vzniknout stát Izrael. Tam začal pracovat jako pojišťovací agent a účetní. Zdánlivou idylku nepřerušila ani Karlova nevěra se sekretářkou Gitlou Fisch. Začali žít v trojici a po smrti jeho manželky se s Gitlou v roce 1947 oženil. O tři roky později oslepl a musel přestat pracovat. O tom, co dělal až do své smrti v roce 1956, už není nic známo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Karl Meir Baer

Haaretz.com: Recalling The First Sex Change Operation in History: A German-Israeli Insurance Salesman

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články