Lucie (39): Terapeut mi otevřel oči. Raději jsem single, než se trápit ve vztahu

Lucie (39): Terapeut mi otevřel oči. Raději jsem single, než se trápit ve vztahu
Zdroj: Freepik

Žít single je v současnosti velmi oblíbené. Je spousta jiných možností, jak mít uspokojivý život i bez stálého partnera. Přesně tuto myšlenku vyznává i Lucie. Přesto její nejlepší kamarádka tomuto postoji nerozumí.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 19. 03. 2022 07:00

Bez dlouhodobého partnera žiji víc jak patnáct let. Než jsem se k tomuto rozhodnutí dopracovala, stálo mě to spoustu slz a zlomené srdce. Ale právě díky této zkušenosti jsem teď taková, jaká jsem. A jsem za to ráda. Bez ní bych neměla život, který mě naplňuje.

Musela jsem se oklepat z těžkého rozchodu

Když jsem byla mladá, zlomil mi srdce jeden muž. Stejně jako všechny ženy, i já jsem si naivně myslela, že spolu budeme do smrti. Že mě požádá o ruku, budeme mít několik dětí a všechno bude zalité slunce. Opak byl pravdou. Naletěla jsem, on totiž měl v životě jiné plány.

Když mě po třech letech vztahu odkopl, byla jsem z toho velmi dlouho zdrcená a na dně. Deprese a alkohol mi postupně začaly ovládat život. Moje nejlepší kamarádka Iveta si byla jistá, že jestli se to nezmění, dopadnu špatně. „Nechtěla bys zajít k terapeutovi? Pomohl by ti zvládnout tvoji situaci," nabídla mi řešení.

Mám jasně dané priority

Dala jsem na její radu a terapeuta navštívila. Bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě. Pomohl mi utřídit si myšlenky a ukázal, kde mám hledat svoje priority. Návštěva mi otevřela oči. Dokončila jsem si vzdělání a začala dělat práci, která mě baví. Přestala jsem se ohlížet na to, co bych měla dělat, začala jsem dělat to, co chci já.

Od té doby jsem neměla dlouhodobý vztah. Nepotřebovala jsem ho. Samozřejmě, objevilo se pár mužů, ale žádný z nich po mém boku nevydržel dlouho. Už jsem ani tolik netruchlila, když ode mě odcházeli. Pozornost, kterou mi věnovali, když jsme spolu chodili, se mi líbila. A to mi stačilo.

Nejlepší kamarádka nechápe moje rozhodnutí být single

Jediný, kdo můj single život nechápe, je Iveta. Má tři děti, manžela, dům a na plný úvazek se věnuje domácnosti. Naše životy nemohou být víc odlišné. „Copak ti to nechybí, spát každý den vedle stejného člověka. Vracet se domů s vědomím, že tam na tebe někdo čeká?“ zeptala se mě jednou. Moje odpověď byla jasná: „Až najdu někoho takového, ke komu bych se ráda vracela, budu za to ráda. Ale teď je mi příjemnější být single. Je to větší zábava.“ A svoji odpověď myslela naprosto vážně.

Opravdu si na nic nestěžuji. Zůstat single a neplést se do vztahových problémů, bylo opravdu velmi dobré rozhodnutí, kterého nelituji. Otevřelo mi velkou spoustu příležitostí, které bych jinak nezažila.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články