Pořídila unikátní fotografie z potopení Titaniku: Sedmnáctiletou Bernice Palmer ale při jejich prodeji okradli

Pořídila unikátní fotografie z potopení Titaniku: Sedmnáctiletou Bernice Palmer ale při jejich prodeji okradli
Zdroj: Wikimedia Commons/F.G.O. Stuart, Public domain
Titanic byl největší a nejluxusnější lodí své doby. Dokázal pojmout až 2600 cestujících.K dispozici byly restaurace, kavárny i dobře vybavená posilovna.Nikdo netušil, že to může skončit katastrofou. Titanic měl být nepotopitelný. Kdyby ale posádka věnovala pozornost varování radisty parníku Californian před ledovci, možná by vše dopadlo jinak. Ledovec, který se nacházel poblíž místa ztroskotání Titanicu. Na něm se našla červená barva - důkaz, že se o něj v nedávné době otřela nějaká loď.+ 9 fotek+ 10 fotek

Potopení Titaniku, ke kterému došlo 15. dubna 1912, patří mezi nejhorší námořní katastrofy v moderních dějinách. Luxusní obří loď klesla po srážce s ledovcem na dno oceánu a o život přišly tisícovky pasažérů. Jedna mladá dívka však dokázala celou zkázu zachytit svým novým fotoaparátem. Tím se navždy zapsala do dějin. Jaký byl její další osud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2021 13:00

Titanic byl zaoceánský parník třídy Olympic, který patřil firmě White Star Line. Šlo o největší plavidlo té doby a primárně bylo určeno na převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. Titanic měl kapacitu až 2600 cestujících, o jejichž pohodlí se staralo více než 800 členů posádky.

Bernice Palmer a Titanic

Kanaďanka Bernice Palmer dostala foťák značky Kodak buď k Vánocům 1911, nebo o měsíc k později k narozeninám. V tom se zdroje informací rozcházejí. Jisté ale je, že 11. dubna 1912 Bernice nastoupila, spolu se svou matkou, na parník Carpathia. A právě jeho posádka zachytila ráno o tři dny později tísňové volání z potápějícího se Titanicu.

Kapitán Arthur Rostron neváhal a okamžitě nastavil kurz na místo neštěstí. Plán byl jasný. Zachránit co nejvíce přeživších. Carpathia dorazil k potápějícímu se obru asi ve čtyři hodiny ráno následujícího dne. Cestujícím se naskytl pohled na zkázu téměř apokalyptických rozměrů. Bernice se však duchaplně rozhodla, že vše zdokumentuje fotografiemi a zanechá tak mrazivé svědectví pro budoucí generace.

Potopení Titaniku

Bernice ten den probudila zima. V kajutě první třídy na Carpathii, kterou sdílela se svou matkou, se znatelně ochladilo. Když se podívala skrze okno ven, ihned poznala, že se něco děje. A tak neváhala, rychle se oblékla a zamířila s fotoaparátem na palubu. Tam se jí naskytl pohled na záchranné čluny se zděšenými cestujícími z Titanicu a kousky nábytku, jenž se vznášel na vlnách oceánu.

Došlo jí, že se před ní odehrává něco historicky významného, a tak začala pořizovat jednu fotku za druhou. Kapitán Rostron následně zrušil plavbu Carpathie do Středomoří a zamířil zpět do New Yorku. Nařídil také, aby byla přerušena veškerá komunikace s jeho lodí. Chtěl zabránit tomu, aby si někdo z jeho posádky pustil pusu na špacír a a informoval o katastrofě tisk.

Okradení mladé dívky

Počínání Bernice si všiml jeden člověk, který pracoval pro newyorskou fotografickou společnost Underwood and Underwood. Za fotografie jí nabídl deset dolarů. Dívka souhlasila, neboť vůbec netušila, že se ji snaží jen využít. Navíc mu podepsala smlouvu o převodu autorských práv.

Celkem od Bernice získal pět fotografií. Na čtyřech byli přeživší a jedna zachycovala ledovec, do něhož Titanic narazil. Její otec byl pořádně naštvaný, když zjistil, za jakou částku prodala své dílo. Pomyslnou tečku za touto nemilou událostí udělala Bernice v roce 1986, kdy svůj foťák věnovala Smithsonovu muzeu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Titanic

Grunge.com: The Truth About The Person Who Photographed The Titanic Disaster

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články