Pekelné manželství Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského: Nenávist i usmiřování v ložnici

Jan Lucemburský vedl se svojí ženou Eliškou Přemyslovnou celoživnotní manželské boje
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Svatba se konala v době, kdy bylo Janu Lucemburskému 14 let a Elišce Přemyslovně 18. Nejdřív to vypadalo, že bude všechno v pořádku, ale brzy přišly problémy, které přerostly až v otevřené, a dokonce vojenské konflikty mezi manželi a příznivci každého z nich. Ani jiná královská manželství nebyla v minulosti bez mráčků, ale tito dva jistě patří ke špičce partnerských bojovníků.Manželé opravdu neměli jednoduchý vztah. Zde například Jan nechává odvézt syna Václava od Elišky, která musela odjet na Mělník.Na bitevním poli se Janu Lucemburskému dařilo lépe než v manželství. I když bitva u Kresčaku (na obrázku) pro něj už dobře nedopadla.Eliška Přemyslovna byla sebevědomá a hrdá žena ze slavného rodu a rozhodně se nechtěla nechat jen vláčet historickými událostmi. Měla svůj rozum a názor, který se nebála prosazovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Eliška Přemyslovna byla silná žena. Její nezlomnost a odvahu čelit mužům pocítil i Jan Lucemburský, kterému byla „přidělena” ve snaze zjednat klid a pořádek v Evropě. Jak se ale brzy ukázalo, neměli to manželé vůbec lehké.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 28. 01. 2021 11:00

I když se zpočátku mohlo zdát, že bude domluvené manželství Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského klidné a spokojené, nemohl si teprve čtrnáctiletý novomanžel myslet, že se mu jeho o čtyři roky starší žena ve všem podřídí. Nezkušený panovník nastoupil na trůn v roce 1310 a na počátku vítal rady starší a zkušenější Elišky. Jenomže pak se začal stavět na vlastní nohy a došlo na první neshody. Jan měl důležitý úkol – udělat pořádek a nastolit klid v Čechách. Také k tomu měl zpočátku dobrý základ. Lid mladé manžele miloval. Ale ne napořád…

Dcery a první problémy

Z královského lože se brzy narodily dcery Markéta a Jitka, ale to neznamená, že by tato skutečnost manžele nějak výrazně stmelila. Král naopak začal hodně cestovat a domů do Čech se většinou vracel jen naplnit prázdné kapsy. Není divu, že se to rozhodné Elišce nelíbilo. Na rozdíl od mnoha jiných žen také dokázala svůj názor manželovi a vladaři jasně sdělit. Jan se oproti tomu neváhal opravdu rázně ohradit, a tak se panovnické manželství začalo otřásat v základech.

Válka královen

Manželé, kteří měli původně přivést do Čech klid, tak měli najednou plné ruce práce s vlastní soukromou válkou. Každý měl své příznivce: za Janem stál Jindřich z Lipé (druh Eliščiny nevlastní matky Elišky Rejčky), Elišku zase podporoval Vilém Zajíc z Valdeka.

Klid do manželství nepřinášela ani nenávist dvou Elišek – manželky Jana Lucemburského a její nevlastní matky. I když měla královna ještě zbytek vlivu na svého manžela, a dosáhla tak toho, že nechal Jindřicha z Lipé na čas uvěznit kvůli podezření ze zpronevěry peněz, neměl mít tento zdánlivý smír dlouhého trvání. Jindřich byl na nátlak šlechty propuštěn. Mezi ním a Janem Lucemburským dokonce vzniklo přátelství. A to byla další rána pro Elišku Přemyslovnu, která se pustila do boje s ještě větší vervou.

Další děti a pak rozchod

Jana Lucemburského takové prostředí vůbec nelákalo. Navíc se začalo ukazovat, že v Čechách není oblíbený. Proto se rozhodl věnovat raději zahraniční politice, ve které se mu zjevně dařilo lépe. Už v této atmosféře Eliška porodila Václava, budoucího krále Karla IV., a později i Přemysla Otakara. Ten se sotva naučil chodit, když se jeho rodiče nadobro rozešli. A stál za tím Jindřich z Lipé a Janova důvěřivost a obava o trůn, který prý měla Eliška chtít pro Václava. A tak si otec Jan vzal násilím Václava a jeho dva sourozence k sobě, lépe řečeno je odvezl od Elišky.

Definitivní konec

Následovalo sice ještě několik krátkých sblížení, ale patrně jenom v ložnici, neboť se panovnickému páru narodili další potomci. Tvrdohlaví a impulzivní manželé se k sobě ale nadobro už nikdy nevrátili. Stále spolu bojovali, Eliška dokonce se svými spojenci vytáhla na Prahu, ale Janova vojska zvítězila, a ona musela ustoupit. Manželské neshody došly tak daleko, že Jan Elišku úplně odstřihl a odmítal ji finančně podporovat. A tak byla manželka krále nakonec odkázána na dobrodiní příbuzných a přátel…

Zdroje:

Wikipedie: Eliška Přemyslovna

Wikipedie: Jan Lucemburský

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články