Francouzský anděl Maurice Tillet: O krásu ho připravila akromegalie, změnila ho ve Shreka

Skutečný Shrek: Maurice Tillet se chtěl stát právníkem, kvůli deformující nemoci akromegalii raději zápasil v ringu
Zdroj: Wikimedia Commons/IISG, CC BY-SA 2.0
Maurice Tillet (1903 - 1954) byl francouzský profesionální zápasník, který se narodil v Rusku. Známější byl pod přezdívkou Francouzský anděl.  V dětství měl zcela normální vzhled a díky své nevinné tváři dostal přezdívku "anděl".Ve 20 letech si Maurice Tillet všiml, že mu otékají nohy, ruce a hlava. Po návštěvě lékaře mu byla diagnostikována akromegalie, čili nadměrný růst a ztluštění kostí. Kvůli svému zdravotnímu stavu se Maurice Tillet vzdal snu o kariéře právníka a prosadil se ve wrestlingu.+ 1 fotka

Francouzský zápasník Maurice Tillet byl prý až do svých dvacátých narozenin hezký jako anděl. Pak se u něj začala projevovat nemoc akromegalie a jeho život se navždy změnil. Postupem času připomínal pohádkového zlobra Shreka. Jaký byl život tohoto neobvyklého muže?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 09. 2022 11:00

Maurice Tillet se narodil v roce 1903 v Rusku. Měl francouzské rodiče, kteří se s ním brzy přestěhovali zpět do Francie. Podle všeho měl zcela normální dětství a bez vážných zdravotních problémů. Navíc měl prý tak hezký obličej, připomínající cherubína, že si během své wrestlingové kariéry vysloužil přezdívku Francouzský anděl.

Akromegalie, neobvyklá nemoc růstu

Po dvacátých narozeninách si Maurice všiml, že má otoky na rukou, nohách a hlavě. Vyhledal raději lékařskou pomoc. Po sérii testů mu sdělili velmi nepříjemnou diagnózu - akromegalie. Ta způsobuje růst nezhoubného nádoru na hypofýze v mozku. Nádor pak skrze hypofýzu uvolňuje nadměrné množství růstových hormonů, což znamená, že člověk roste i v dospělosti.

Lidé trpící akromegalií jsou větší než ostatní. Nejvíce jsou postiženy kosti na rukou, nohou a obličeji, což značně mění vzhled člověka s touto poruchou. Kdysi andělská tvář Mauriceho Tilleta se kvůli tomu přetvořila k nepoznání. Čelist získala hranatý tvar a mírně vyčnívala. Rozšířil se mu i celý obličej. Kvůli abnormálnímu zvětšení končetin se musel také znovu naučit chodit.

Podivuhodný zápasník Maurice Tillet

Akromegalie Mauricovi také zhatila životní sen - chtěl se stát právníkem. Nakonec se naplno angažoval ve wrestlingu, kterému holdoval již v mládí. Nejprve zápasil ve Francii a v Anglii. S příchodem druhé světové války emigroval do Ameriky. Na počátku čtyřicátých let se seznámil s wrestlingovým promotérem Paulem Bowserem, který mu dopomohl k titulu mistra světa v těžké váze.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mercado Magazine (@mercadomagazine)

Stejně jako u ostatních lidí, kteří se potýkali s akromegalií, i Tillův život netrval dlouho. Zemřel ve věku 51 let. Srdce a cévní systém již nevydržely jeho nadměrnou postavu. Několik let před smrtí dovolil sochaři Louisi Linckovi, aby vytvořil jeho busty, které by mu připomínaly wrestlingovou kariéru a účinky akromegalie. Dnes si už ale jeho podobu spojíme spíše se slavným zeleným zlobrem Shrekem. Jistá podoba by tam byla, hlavně co se týká vyčnívající čelisti a pokřiveného úsměvu...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Maurice Tillet

Historydaily.org: Maurice Tillet: The Inspiration For Shrek Had A Condition Called Acromegaly

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články