Nejvyšší muž světa: Robert Wadlow měřil neuvěřitelných 272 centimetrů

Nejvyšší muž světa: Robert Wadlow měřil neuvěřitelných 272 centimetrů
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

V historii bychom našli nejednu zmínku o obrech. Dočíst se o nich můžeme dokonce i v Bibli. Nevíme ale, zda se tato vyprávění zakládala na pravdě. Až Robert Wadlow, který se i po své smrti drží na první příčce v Guinnessově knize rekordů coby nejvyšší člověk na zemi, dokázal, že obři skutečně existují.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 07. 2021 14:00

Robert Wadlow se narodil 22. února 1918 v Altonu v Illinois. Růst jako z vody začal v osmi letech, to už měřil metr osmdesát. S tím šla ruku v ruce neuvěřitelná síla. Neměl nejmenší problém unést svého otce v náručí.

Robert Wadlow chtěl žít jako ostatní

Pro Roberta bylo velmi těžké zapadnout do kolektivu. Děti se ho kvůli jeho gigantismu bály a spíše jej od sebe odstrkovaly. Hlavním problémem tak byla samota. A aby toho nebylo málo, kvůli své abnormální výšce trpěl silnými bolestmi. Přesto ze školy neodešel.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Robert Wadlow (@robertpwadlow)

Ve 13 letech se z něj stal skaut. Pro tuto příležitost si nechal vyrobit speciální stan, uniformu a spacák. Ač většinu činností zvládal velmi dobře, prodej skautských sušenek pro něj byl nedostižným snem. Většina lidí mu raději ani neotevřela. Velmi ho to mrzelo, neboť povahově patřil mezi nejklidnější a nejhodnější chlapce z okolí. O čtyři roky později se o něj začala zajímat média. Byl prohlášen za nejvyššího teenagera všech dob, neboť už tehdy měřil 2,45 metru. Za vše mohla porucha podvěsku mozkového, který nadměrně produkoval růstový hormon. Na tuto nemoc byla medicína ještě krátká. Každopádně mu to zajistilo jednu sezónu ve slavném cirkuse bratří Ringlingů.

Nejvyšší muž světa

Po střední škole chtěl Robert nastoupit na studia práva. Nevydržel tam ani rok. Ve svých velkých rukách už nedokázal udržet pero, problém byl i se sezením v lavici. Ani přecházení mezi učebnami mu nebylo moc po chuti. Chůze po schodech byla pro něj skutečným utrpením.

Nakonec skončil ve firmě International Shoe Company, kde zastával pozici ambasadora. Jeho hlavním úkolem bylo jezdit po Spojených státech amerických a propagovat obuv. Kromě platu dostával jako benefit boty o velikosti 75. Jeho chodidla totiž měřila 47 centimetrů. Až tehdy se z něj stal miláček davů. Nikdo jej neodsuzoval, ani se ho nebál. Stal se prostě oblíbeným dobrosrdečným obrem, který byl však také pořádný jedlík. V posledních letech života se jeho denní příjem pohyboval okolo deseti tisíc kalorií, měřil 272 centimetrů a vážil 199 kilogramů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Everyday (@historyfromeveryday)

Smutný konec Roberta Wadlowa

Dnes by lékaři dokázali Robertovi pomoci, ale jak již bylo uvedeno výše, tenkrát to nebylo možné. Aby mu alespoň trošku ulevili, dostal podpěry na nohy a vycházkovou hůl. Dožil se však pouhých dvaadvaceti let. Příčinou smrti byla sepse, jež vznikla z puchýře na pravém kotníku, který způsobila špatně nasazená ortéza. Jeho rakev byla dlouhá 328 centimetrů, široká 81 a hluboká 76.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Robert Wadlow

Historyofyesterday.com: The Tallest Person To Ever Walk On This Planet

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články