Utrpení jménem artritida: Co jíst a čemu se raději vyhnout?

Utrpení jménem artritida: Co jíst a čemu se raději vyhnout?
Zdroj: Freepik

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů. Pokud s ní zkoušíte bojovat změnou jídelníčku, odborníci doporučují středomořskou stravu. Jsou ale také potraviny, které byste možná měli vynechat.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 06. 2021 12:00

Britský list Express.co.uk píše, že některé druhy potravin mohou vyvolat zánět, což zhoršuje příznaky artritidy. Jedná se paradoxně o zdravé zdravé potraviny, jejichž nadměrná konzumace ale může způsobovat zdravotní problémy.

Příznaky artritidy

Podle různých odhadů trpí revmatoidní artritidou v České republice až 100 tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace udává, že tyto potíže má jedno procento veškeré populace. Příznaky se mohou lišit podle typu, který máte, ale charakteristické jsou bolesti kloubů, citlivost a ztuhlost.

Artritida častěji postihuje ženy než muže a obvykle objevuje mezi 40. a 60. rokem života. Výjimkou ale nejsou ani mladší pacienti a dokonce i děti. V tom případě se jedná o juvenilní idiopatickou artritidu.

Artritida se vedle bolesti kloubů a citlivosti může projevovat také únavou, teplotou, úbytkem na váze nebo nechutenstvím. Způsoby léčby jsou různé, jeden z nejpopulárnějších je úprava jídelníčku tak, abychom jedli zdravěji. Jenže to není vždy ta správná cesta.

Co jíst při artritidě

Vhodná je strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby, ořechy a fazole, ale s nízkým obsahem zpracovaných potravin a nasycených tuků. Je nejen skvělá pro celkové zdraví, ale může také pomoci zvládat onemocnění,“ uvádí nezisková organizace Arthritis Foundation.

Často se zmiňuje středomořská strava, která má vysoký obsah zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, fazolí, obilovin, obilovin, ryb a nenasycených tuků, jako je olivový olej. Charakteristický je pro ni také nízký obsah masa a mléčných potravin. Kromě boje proti zánětu dodá všechny potřebné živiny a pomůže udržet zdravou váhu. Příliš velká hmotnost totiž vyvíjí nadměrný tlak na klouby boků, kolen a kotníků, což vede k větší bolesti a problémům s pohyblivostí.

Pokud jde o to, co naopak nejíst, jsou to především omega 6 mastné kyseliny, které tělo potřebuje pro normální růst a jsou dobré také pro srdce. Jejich nadměrná konzumace však může v těle vyvolat tvorbu látek způsobujících zánět. Ne všechny z těchto kyselin se projevují negativně, podle údajů prestižní kliniky Mayo mají některé i protizánětlivé vlastnosti. Jen se ještě přesně neví, jak to s nimi ve skutečnosti je. Odborníci proto radí lidem trpícím artritidou omezení potravin s omega 6 mastnými kyselinami.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Arthritis warning: The healthy foods that can actually trigger arthritis symptoms

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články