Nejchytřejší žena starověku: Hypatia skončila roztrhána na kusy, doplatila na svou dobrou povahu

Hypatia z Alexandrie: Nejchytřejší ženu starověku roztrhal dav na kusy
Zdroj: Wikimedia Commons/Julius Kronberg, Public domain

Hypatia z Alexandrie patřila mezi největší antické myslitele. Zabývala se matematikou, astronomií a filozofií. Neměla ráda spory a vždy byla ochotná každému pomáhat. Zarputile však zůstávala pohankou, což se nelíbilo biskupu Cyrilovi. Zahájil proti ní štvavou kampaň, která bohužel skončila tragicky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 10. 2022 11:00

Alexandrie byla ve starověkém světě známá velkolepou architekturou a působivými stavbami, jako byl třeba maják na ostrově Faros, jeden ze sedmi divů světa. Ale také to bylo centrum helénistické vědy, sdružující vědce z různých oborů - od geografie po medicínu.

Moudrá a skromná Hypatia

Zemřela v roce 415 našeho letopočtu. Datum narození je však obtížné určit, předpokládá se rok 355 nebo 370. Tato čísla se totiž objevují v knihách učenců, kteří o ní psali několik desetiletí po její smrti. Většina současných badatelů se však přiklání k pozdějšímu datu.

Hypatia byla dcerou Teona, mudrce a filozofa, který se rovněž zajímal o astronomii a matematiku. Stala se jeho studentkou a také spolupracovnicí. Po Teonově smrti pokračovala v jeho díle, mimo jiné vedla školu, kterou založil. Navíc měla vymyslet astroláb, hustoměr, či vlhkoměr, sloužící ke zjištění vlhkosti vzduchu nebo jiných látek. Bohužel se z té doby nedochoval jediný dokument, který by to potvrdil.

Světské požitky jí nic neříkaly. Preferovala skromný život, jednoduchost a uměřenost. Nikdy se také nevdala. Prý měla jednomu ze svých studentů, který se do ní zakoukal, ukázat látku s její menstruační krví a říct: „Do toho ses, mladíku, zamiloval!”

Militantní biskup Cyril

Mezi dobré přátele Hypatie patřil i Orestés, císařský prefekt Alexandrie a guvernér Egypta. Byl liberální křesťan, takže mu pohané nevadili. Bohužel však přišel trend ničit vše, co nebylo křesťanské. Bouraly se chrámy a na Židy se pořádaly pogromy. V čele všeho dění stál biskup Cyril, který nemohl skousnout přátelství Hypatie a Orestése. Dokonce poslal skupinku mnichů, kteří začali na jeho kočár házet kameny. Jeden z nich ho zasáhl do hlavy. Prefekt nechal vůdce skupinky soudit a popravit. Cyril však jeho tělo vystavil v kostele a uctíval ho jako mučedníka.

Hypatia se snažila jejich spor urovnat, dočkala se však pouze obvinění z čarodějnictví. Jednoho dne ji z kočáru vytáhl fanatický církevní učitel Petr a spolu se svými kumpány ji odvlekl do kostela známého jako Caesareum, kde ji svlékl a pořezal po celém těle. Když vydechla naposledy, byla davem roztrhána na kusy. Ty pak byly odneseny na místo nazvané Kinaron, kde byly spáleny.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Hypatia z Alexandrie

Wielkahistoria.pl: Hypatia z Aleksandrii. Czy jedna z najwybitniejszych kobiet antyku musiała zginąć?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články