Příběh hořícího mnicha: V plamenech se octl dvakrát, zbylo po něm jen srdce

Hořící mnich Thich Quang Duc: Zbylo po něm jen srdce, dnes je to relikvie a symbol soucitu
Zdroj: Unsplash

V červnu 1963 se na rušné ulici v Saigonu upálil buddhistický mnich Thich Quang Duc. Protestoval tím proti perzekuci buddhistů v Jižním Vietnamu za vlády prezidenta Ngo Dinh Ziema. Chtěl ukázat, že v boji proti útlaku je potřeba přinášet oběti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 09. 2022 11:00

Samotné sebeupálení zachytil fotograf Malcolm Browne z Associated Press. Snímek se stal jedním z důležitých symbolů bouřlivých šedesátých let. Buddhisté začali protestovat počátkem května 1963, kdy jim bylo zakázáno vyvěšovat jejich vlajku během oslav svátku Vesak. Ten se váže k narození Buddhy Gautamy, jeho dosažení nirvány i vstupu do parinirvány. Rozhodli se proto pochodovat ke státní televizi. Bezpečnostní složky je však “přivítaly” palbou. O život přišlo devět demonstrantů.

Hořící mnich Thich Quang Duc

Američtí reportéři byli 10. června 1963 informováni o tom, že následující den se před kambodžskou ambasádou stane něco zásadního. Většina z nich ale tuto zprávu ignorovala, neboť buddhistická krize se vlekla již dlouho a připomínala zákopovou válku. Další den se tak před ambasádou objevilo jen několik novinářů, včetně Malcolma Browneho a Davida Halberstama z The New York Times.

Thich Quang Duc dorazil s průvodem 350 mnichů k nedaleké pagodě, kde začali veřejně odsuzovat politiku prezidenta Ziema. Po chvíli vystoupil z auta a posadil se na polštář, který další mnich položil na zem. Tam zaujal tradiční lotosovou polohu. Následně na něj vylili pětilitrový kanystr s benzínem. Duc celou dobu recitoval modlitbu, pak škrtl zápalkou a podpálil se.

Z mnicha zůstalo jenom srdce

Jeho mnišský hábit okamžitě pohltily plameny a ze škvařícího se masa začal vycházet černý kouř. Další mnich začal do mikrofonu pronášet tato slova: „Buddhistický kněz se upálil. Buddhistický kněz se stává mučedníkem.” Asi po deseti minutách se Ducovo tělo převrátilo na záda.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený JackSON (@wearethepsyop)

Jakmile začalo tělo doutnat, přikryla ho skupinka mnichů žlutými róbami. Pak se jej snažili vměstnat do rakve, ale nepodařilo se narovnat ohněm zkroucené končetiny. A tak byly ostatky přeneseny do blízké pagody. V dopise na rozloučenou vyzval Thich Quang Duc prezidenta i učence, aby v zemi zavedli náboženskou rovnost.

„Už nikdy bych to nechtěl vidět znovu. Jeho tělo pod plameny pomalu chřadlo, scvrkávalo se, hlava mu zase zčernala a zuhelnatěla. Ve vzduchu se vznášel pach spáleného masa. Až mě udivilo, jak rychle hoří lidská bytost. Byl jsem naprosto v šoku a neschopný ničeho. Nemohl jsem fotit ani klást otázky,” napsal k tomu David Halberstam. Mnichovy ostatky byly během pohřbu zpopelněny. Jeho srdce prý zůstalo zcela neporušené. Rázem se z něj stala relikvie, která je nyní umístěna v pagodě Xa Loi a je považována za symbol soucitu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Thich Quang Duc

Historydaily.org: The Story Behind the Burning Monk, 1963

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články