Tragický osud manželky Gustava Husáka: Viera se za prezidenta vdávala tajně, po jejím skonu se psychicky zhroutil

První dáma Viera Husáková: Gustav se kvůli její smrti psychicky zhroutil, z veřejného života zmizel na několik týdnů
Zdroj: Wikimedia Commons/Peter Zelizňák, Public domain

Od tragické nehody Viery Husákové uplyne 20. října již 45 let. Smrt první dámy zasáhla socialistického prezidenta Gustava Husáka natolik, že se na několik týdnů stáhl z veřejného života. Viera zemřela při havárii vrtulníku, který ji měl převézt na léčení do Bratislavy. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2022 11:00

Viera Husáková, rozená Čáslavská, byla slovenská novinářka, překladatelka, první dáma a druhá manželka osmého československého prezidenta Gustava Husáka. Její předchůdkyní byla Irena Svobodová (Ludvík Svoboda) a nástupkyně Olga Havlová (Václav Havel).

Mládí Viery Husákové

Narodila do finančně velmi dobře zajištěné rodiny. Její otec Karel pracoval jako inspektor Státních lesů. Díky skvělému zázemí jí bylo dopřáno kvalitního vzdělání. Vystudovala právnickou fakultu v Bratislavě, poté vstoupila do Komunistické strany a provdala se za právníka Jozefa Millera. V manželství se jim narodily dvě děti Vladimír a Alexandra.

Od roku 1948 začala pracovat jako redaktorka stranických novin Pravda. Když ale její manžel upadl v nemilost režimu, byla odklizena do méně viditelného časopisu Slovenka. Přesto zůstala věrnou komunistkou. V šedesátých letech se přesunula do redakce Kultúrneho života, kde se poprvé setkala s Gustavem Husákem. Kvůli němu se také rozvedla.

Utajená svatba Gustava a Viery Husákových

K sňatku došlo v roce 1973, kdy indická premiérka Indira Gándhí pozvala Gustava Husáka na oficiální návštěvu. Pozvání platilo samozřejmě i pro manželku. Husák byl ale rozvedený, takže musela s Vierou proběhnout utajená, a hlavně rychlá svatba. Viera pak ale i nadále pobývala v Bratislavě a do Prahy se vracela jen na víkendy nebo kvůli oficialitám.

Smrt Viery Husákové

Měl to být jen obyčejný ozdravný pobyt, který však vyústil v tragédii. V pondělí 17. října 1977 byla Husáková, spolu se sekretářkou předsedy vlády Blankou Schmizingovou, přijata v lázních Bardejov. O tři dny později se rozhodly, že si spolu zajdou na oběd do vily Carola. Silně krátkozraká Husáková přehlédla u vstupu schod a upadla na levý bok. Jelikož trpěla lámavostí kostí, naštípla si levou ramenní kost. Toto zranění mohl ošetřit jakýkoli místní lékař. O úrazu však byl informován chirurg Státního sanatoria, Pavol Novák, který ji již dříve ošetřoval. Rozhodl, aby byla převezena do Bratislavy.

Vrtulník přistál v Bardejově před sedmnáctou hodinou. Novák po kontrole rentgenových snímků potvrdil převoz. Stejného názoru byl i kapitán letu Milan Fabík. Chtěl odletět co nejrychleji. V 17:13 se vrtulník vznesl k nebi. V Popradu se ještě konalo mezipřistání pro doplnění paliva. Během toho se však zhoršilo počasí na letišti v Bratislavě. Kvůli mlze byla velmi špatná viditelnost. Přestaly se tak odbavovat příchozí lety a dispečink doporučil posádce vrtulníku přistát v Piešťanech.

Fabík to však odmítl a trval na přistání. Požádal o plné rozsvícení naváděcích světel. První přistání se nepodařilo. Při druhém pokusu, kdy byla světla ztlumena, havaroval stroj pár metrů od okraje dráhy. Většina posádky byla z vrtulníku vymrštěna. Nikdo nepřežil. Husák byl o nehodě zpraven ještě ten večer. Smrt manželky s ním hluboce otřásla. Na několik týdnů se stáhl do ústraní. Pohřeb Viery Husákové se konal 24. října v Bratislavě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Viera Husáková

Idnes.cz: Smrt, která zdrtila Husáka. O manželku přišel při nehodě vrtulníku

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články