Bojovný Klement Gottwald: V Moskvě se učil kroutit krky, ale za vodku prý podepsal cokoli

Klement Gottwald: Josif Stalin ho děsil třetí světovou válkou, bál se také politických procesů
Zdroj: Wikimedia Commons/ČTK/Unknown author, Public domain
"V bahně zrady skončí rozbíječi národní jednoty, všichni velezrádci a záškodníci.""Budeme štvát hladově dělníky proti fabrikantům, domkaře proti velkostatkářům a vojáky proti generálům.""Takhle je to lepší," odpověděl na otázku, proč není jeho žena Marta členkou KSČ."Kdo nejde s námi, jde proti nám."+ 1 fotka+ 2 fotky

Klement Gottwald se ujal prezidentského úřadu 14. června 1948. Nemanželský syn chudé zemědělské dělnice byl prý rozeným řečníkem. V soukromí se však utápěl v alkoholu. A než se stal hlavou státu, jezdil se do Moskvy učit vskutku odsouzeníhodné věci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 06. 2022 14:00

Klement Gottwald byl československý komunistický politik a státník. Před druhou světovou válkou byl poslancem, po pádu Německa se stal premiérem ve své první a druhé vládě. Krátce poté, co komunisté v zemi převzali moc, byl zvolen prezidentem Československa. Tuto funkci vykonával až do své smrti.

Klement Gottwald na školení v Moskvě

Jak by měl vypadat úplně první projev poslance? Rozhodně by se měl nést v mezích slušnosti. Když se ale k řečnickému pultíku poprvé postavil tehdy čtyřiatřicetiletý Klement Gottwald, coby reprezentant Poslanecké sněmovny Národního shromáždění, nevěřili jeho kolegové vlastním uším. Svými slovy se postaral o pořádný rozruch.

Byla zrovna sobota, 21. prosince 1929, a nedávné volby pro soudruhy nedopadly nejlépe. Nyní byli čtvrtou nejsilnější politickou stranou v zemi, což nebyla žádná hitparáda. Svůj hlas jim dalo jen tři čtvrtě milionů lidí. A tak Kléma začal řečnit, že vláda utlačuje chudé dělníky, ze kterých by nejraději stáhla kůži, zatímco bohatým se odpustí kdeco. V tom měli pomoci ruští bolševici. V Moskvě se prý Gottwald, spolu s jinými, učil, jak kapitalistům “zakroutit” krkem. Z dějin již víme, že se mu to povedlo.

Rozený řečník Klement Gottwald

Jazykovědec Josef Štěpán, který zkoumal Gottwaldovy projevy, uznal, že byl dobrým řečníkem, což mu pomohlo získat přízeň veřejnosti. „Byl to talentovaný řečník, jeho jazyk byl kultivovaný a spisovný. Styl měl jasný a přitom bojovný. Dokázal zaujmout adresáty a podnítit je k činnosti. Byl nadaný od Boha, nikdo ho to neučil,” řekl Štěpán pro Plus.rozhlas.cz.

Gottwald si projevy zkoušel již ve dvacátých letech na stranických sjezdech, kde získal svůj osobitý styl. Velmi často používal slovo boj nebo bojovat. Tím u posluchačů vyvolával odhodlání k povstání. Nebál se ani opakování určitých frází, zdůrazňoval tím své myšlenky, a navíc takto udržoval pozornost.

Za lahev vodky podepsal Klement Gottwald cokoli

Tlak Sovětského svazu a strach ze Stalina přivedl Gottwalda až do náruče alkoholu. Historik František Hanzlík objevil dokument, v němž se uvádělo, že když ministr obrany Alexej Čepička potřeboval jeho podpis pod nějakým kontroverzním nařízením, přinesl vždy lahev vodky nebo koňaku.

Prezidenta nejdříve opil skoro do němoty a pak mu jednoduše přistrčil papíry k podpisu. A bylo hotovo. Gottwald pil hlavně kvůli tomu, že ho Stalin děsil třetí světovou válkou. Také mu neustále vyčítal, že při převratu v roce 1948 odmítl vojenskou pomoc. Navíc ho strašily i zinscenované politické procesy. Ač byl hlava státu, nemohl si být jist svým životem...

Zdroj informací: 

Wikipedia.org: Klement Gottwald

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články