Největší volební skandály historie aneb Proč všichni hlasovali pro Benita Mussoliniho?

Největší volební skandály historie aneb Proč všichni hlasovali pro Benita Mussoliniho?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Benito Mussolini, Bill Clinton, ale také liberijský prezident Charles D.B. King se zapsali do historie účastí na těch největších volebních skandálech. Někdy voliči neměli na výběr, jindy jim zase nevadila podváděná manželka, ale třeba léčení z depresí znamenalo pro kandidáta stopku. Historie volebních klání nabízí vskutku bizarní situace.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 10. 2021 12:00

Historie volebních skandálů je mimořádně pestrá a sahá od náhlého objevu nemanželských dětí přes zisk většího počtu hlasů než bylo voličů až po různé pokusy o ovlivňování výsledků. A, byť se to občas ještě objevuje na sociálních sítích, Donald Trump opravdu poslední prezidentské volby nevyhrál...

Volby v Guinessově knize rekordů

Libérie je nejstarší moderní republikou v Africe, osvobození černoši, kteří sem přišli z USA, ji založili už v polovině 19. století. Sami si pak volili své vůdce, včetně vůbec první africké prezidentky, kterou se stala Ellen Johnson Sirleaf.

Ovšem ne všechno fungovalo v Libérii hladce. Když v roce 1927 obhájil úřadující prezident Charles D.B. King svou funkci, vyhrál s obrovskou převahou. Získal 234 000 hlasů, zatímco jeho soupeř Thomas J. Faulkner pouhých 9 000. Protože v zemi tehdy bylo jen 15 000 oprávněných voličů, octly se tyto volby v Guinnessově knize světových rekordů jako nejmasivnější volební podvod.

Všichni volí Benita Mussoliniho

Když se 26. března 1934 uskutečnily v Itálii volby, nebylo prakticky z čeho vybírat. Jedinou zákonem povolenou partají byla Národní fašistická strana, které šéfoval Benito Mussolini. Jeho tvář se objevila na proslulém billboardu zobrazujícím samotného Mussoliniho, kolem něhož se opakuje slovo SI, co v překladu znamená ANO.

Národní fašistická strana získala 99,84 % hlasů a šlo vlastně o poslední volby za vlády fašistů. Od té doby se kandidáti do sněmovny nevolili, ale byli nominováni.

Je to kampaň!

Speciální kategorii v rámci volebních klání představují náhlá "zjevení" informací, které můžou skandalizovat kandidáty. Často to ustojí, jako třeba Bill Clinton, který čelil nařčení z podvádění manželky v každých volbách, přesto se stal americkým prezidentem hned dvakrát.

A nebyl sám. Když Grover Cleveland získal v roce 1884 prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, zveřejnil Buffalo Evening Telegraph šokující odhalení. Před deseti lety údajně sexuálně napadl jistou Marii Halpinovou a ona následně otěhotněla. Po narození dítěte měl Cleveland využít svůj politický vliv a poslat jej do sirotčince. Marie skončila v psychiatrické léčebně. Politikovu kariéru to nijak zásadně neovlivnilo a nejen že vyhrál nejbližší volby, ale po krátké pauze se do křesla amerického prezidenta dokonce vrátil.

Deprese a elektrošoky

Zatímco mimomanželský vztah podle všeho nemá velký vliv na voliče, zdravotní stav ano. Senátor Thomas Eagleton, který dostal v roce 1972 nabídku kandidovat za Demokratickou stranu na post viceprezidenta, zatajil jistou drobnost ze svého soukromí. Byl třikrát hospitalizován kvůli depresi a podstoupil také elektrošokovou terapii. Když se to dostalo na veřejnost, Eagleton byl "hozen přes palubu" a odstoupil z kampaně.

Zdroje informací:

Popsci.com: The story behind the most fraudulent election in history

Wikipedia.org: 1934 Italian general election, Grover Cleveland, Bill Clinton

Britannica.com: 9 American Political Scandals

Edition.cnn.com: 10 of the most bizarre elections in American history

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články