Pila, kouřila, milovala večírky. Jeanne Calment ignorovala všechny rady ohledně dlouhověkosti a dožila se 122 let

Pila, kouřila, milovala večírky. Jeanne Calment ignorovala všechny rady ohledně dlouhověkosti a dožila se 122 let
Zdroj: Profimedia

Jeanne Calment nenásledovala lékařské rady týkající se dlouhověkosti. Kouřila, pila a konzumovala více než zdravé množství cukru. Milovala také červené maso a nikdy nebyla příznivcem snídaně. Maximálně si dala kávu a sušenky. A údajně byla nejstarší žena na světě, neboť se dožila 122 let. Ale nebyla až druhá? V roce 2021 totiž zemřela na Filipínách Francisca Susan ve 124 letech. Jak to tedy je?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2023 11:00

Abychom byli přesní, Jeanne Calment se dožila 122 let a 164 dní a zemřela 4. srpna 1997. Ale jak jsme již zmínili, ještě tu byla žena jménem Francisca Susan, která se měla dožít 124 let a zemřela v roce 2021. Nicméně její věk nikdy nebyl potvrzen, a tak nejstarší ženou světa byla zřejmě Jeanne Calment. Jaký je její příběh?

Kdo byla Jeanne Calment?

Jeanne se stala populární až ve věku 111 let, kdy poprvé překonala rekord nejstarší žijící osoby (narodila se v roce 1875). V následném rozhovoru pak prozradila, že je v domově důchodců teprve rok, do 110 let žila sama. Expert na dlouhověkost, který pomáhal rovněž ověřit ženin věk, Jean-Marie Robine, řekl, že za tak vysoké číslo může v prvé řadě obyčejná náhoda.

Jelikož Jeanne zbohatla, měla několik privilegií, o kterých se děvčatům v jejím věku mohlo jen zdát. Ve škole zůstala až do šestnácti. Pak absolvovala soukromé lekce tance, vaření a umění. Ve dvaceti letech se provdala. Samozřejmostí byly  služky. Nikdy se tak nemusela sama starat o běžné věci jako obyčejní lidé. Kouřit začala až po svatbě, pak jen občas. Intenzitu zvýšila až ve 112 letech.

Většinu svého života trávila na cestách a na společenských akcích. Je snad bezstarostnost cestou k vysokému věku? Nebo za to mohla dlouhodobá konzumace oliv a levného červeného vína? Spousta vědců si lámala hlavu, zda to je ten správný recept na dlouhý život. Pak se ale v roce 2019 objevila zpráva, že vše může být jedna velká lež.

Ve 114 letech se dokonce objevila ve filmu. A rok před svou smrtí vydala rappové album s příslovečným názvem Mistress of Time (Paní času). Objevily se však pochybnosti, že zemřela mnohem dříve a její indentitu pak měla na sebe vzít dcera.

Jeanne nebo Yvonne?

V roce 2019 začal časovou osu Jeanne studovat Nikolay Zak a jeho kolegové z moskevského matematického centra a došli k závěru, že Jeanne zemřela v roce 1934 ve věku 59 let. Její identitu pak na sebe vzala dcera Yvonne, která zemřela v 99 letech. Svá tvrzení podložili důkazy, i když v mnoha případech nepřímými.

Mezi dokumenty byly přiloženy dokazující fotografie, že si byly velmi podobné. Nebo také úmrtní list, který podepsala jakási žena, nikoli koroner či lékař. A aby toho nebylo málo, Yvonne měla prý nechat zničit všechny rodinné archivní materiály.

Poválečné období

Vůči Zakovým závěrům má mnoho lidí výhrady, ať se již jedná o rodinu Calmentových nebo další odborníky na dlouhověkost. Nikdo si nedokáže představit, že by se odhodlaly provést takovou šarádu hraničící se spiknutím. Na to ale Zak odpovídá, co když Yvonne využila k podvodu poválečnou dobu, kdy byla spousta dokumentů zničena? Za svou matku se tak mohla poměrně lehce vydávat. Bude potřeba prvenství Jeanne, coby nejdéle žijící osoby, znovu prověřit?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jeanne Calment

Allthatsinteresting.com: The Real Story Of Jeanne Calment, The French Woman Controversially Recognized As The Oldest Person To Ever Live

Tn.nova.cz: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/449103-zemrela-nejstarsi-zena-sveta-pred-smrti-prozradila-recept-na-dlouhovekost

https://www.google.com/search?q=Francisca+Susan&rlz=1C1GCEA_enCZ840CZ840&oq=Francisca+Susan&aqs=chrome..69i57j0i22i30l9.2574j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články