Bizarní stvoření z keltské mytologie: Mořské panny byly nádherné, víly se podobaly starším ženám s nažloutlou kůží

Bizarní stvoření z keltské mytologie: Mořské panny byly nádherné, víly se podobaly starším ženám s nažloutlou kůží
Zdroj: Pixabay
Pooka je především podvodník libující si v chaosu. Často je zobrazován jako prase, koza nebo pes. Jelikož patří mezi měňavce, může nabrat také lidskou podobu. Leprikón hromadí poklady. Pokud ho chytíte, možná vám svou skrýš prozradí.Abhartach byl prý král skřítků, jenž podezíral svou ženu z nevěry. Když se chtěl na ni podívat skrz okno, spadl dolů a zemřel. Vrátil se jako nemrtvý a své poddané žádal o krev. Tato postava prý inspirovala Brama Stokera k napsání Draculy.Dear Due je také upír, ale ženský. Prý byla kdysi donucena vzít si muže, kterého nemilovala. On ji pak týral. Po smrti se vrátila a zabila jeho i svého otce.+ 5 fotek+ 6 fotek

Keltská mytologie se na první pohled jeví jako plná odvážných válečníků a hrdinů. To ale není zdaleka vše. Najdeme v ní také fascinující a mnohdy děsivá stvoření. Která patří mezi ta nejbizarnější?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2023 16:00

Ve čtvrtém století žili Keltové v celé Evropě. Pak je ale římský panovník Julius Caesar, který převzal kontrolu nad Galií, zatlačil zpět na Britské ostrovy. Přestože se pak do této oblasti dostalo křesťanství, keltský folklór je nedílnou součástí kulturního dědictví.

Mořské panny v ženské i mužské verzi

V keltském folklóru mohu být stvoření žijící pod vodou stejně nebezpečná jako ta, jenž se pohybují po souši. Mořské panny merrow jsou prý děsivá stvoření se zelenými vlasy a zuby. Tento popis ale přísluší mužské verzi. Mořské panny, coby ženy, oplývají nebývalou krásou. Pokud se chtějí na chvíli potulovat po břehu, berou na sebe podobu krav.

Kelpie jsou zase měňavci, kteří obývají vnitrozemí u vodních toků. Jsou velmi nebezpeční, neboť jejich kořistí se často stávají lidé. Někdy se zjevují jako krásní koně. Když se na jejich lepkavém hřbetu projede malé dítě, nedokáže sesednout. Proradná kelpie ho pak utopí ve vodě. Dospělé lidi lákají v podobě atraktivních žen. Pokud ani to nevyjde, jednoduše člověka lapnou a stáhnou ho pod vodu.

Keltské víly

Říká se jim také fae a patří mezi nejoblíbenější kouzelná stvoření na světě. Legenda praví, že po příchodu do Irska bojovaly proti jiným magickým bytostem a jejích vláda skončila až s příchodem smrtelníků. Rozhodně ale nevypadaly jako okřídlené dívky. Spíše se podobaly starším ženám s nažloutlou kůží a škodolibou povahou. Křesťanství ale víru v tyto bytosti změnilo. Víly se začaly zobrazovat jako padlí andělé či démoni.

S vílami jsou pevně spjati měnavci. Ti častokrát nahrazovali ukradené děti, které si víly vyhlédly. Kradli je hlavně proto, aby jim sloužily. Existují ale příběhy o tom, že rodiče zjistili, že se starají o pouhého náhradníka. Buď mu pak vyhrožovali utopením, nebo politím vařící vodou, pokud nedonutí víly k tomu, aby vrátily odcizené miminko.

Na další bizarní keltské bytosti se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Keltové

Grunge.com: The Strangest Creatures To Appear In Celtic Folklore

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články