Bájný zajdalen: Prohání se v amerických lesích opilý králík s impozantním parožím?

Bájný zajdalen: Prohání se v amerických lesích opilý králík s impozantním parožím?
Zdroj: Wikimedia Commons/CGP Grey, CC BY-SA 2.0

Bájný králík s parožím zvaný zajdalen, česky také pivoň lesní, je populární zejména na americkém západě. Kříženec zajíce a antilopy nedává spát mnoha kryptozoologům. Je však toto zvíře skutečné, nebo jde o pouhou legendu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 04. 2022 14:00

Někteří lidé tvrdí, že toto zvíře opravdu existuje, další jsou zase přesvědčeni o tom, že si ho kdysi dávno vymysleli dva bratři z Wyomingu. Ať už je to jakkoli, nejzajímavější na tom je, jak ho prý lze polapit. Takový způsob by napadl jen málokoho...

Zajdalenova slabina

V první řadě má být neuvěřitelně rychlý, a to tak, že je téměř nemožné ho chytit. Jeden “expert”, jak jinak než z Wyomingu, navrhl, aby lovci nosili na rukou roury od kamen. V opačném případě riskovali, že je pivoň lesní, jak se zajdalenovi také říká, svým parožím vážně zraní. Ale každé mýtické stvoření má svou slabinu a on není v tomto ohledu žádnou výjimkou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený LÄNE (@boner.tz)

Má milovat whisky. Stačí narafičit lahev na takovém místě, kde ji najde. Když si z ní notně přihne, zpomalí ho to. Každý lovec by měl ale při tomto úkonu raději mlčet. Zajdalen je prý velmi inteligentní, takže dokáže porozumět lidské řeči, a navíc ji umí také napodobit. Nezapře v sobě ani hudební nadání. Táborníky má v noci děsit zpíváním jejich písní.

Lepší než viagra

Aby toho nebylo málo, pivoň prý produkuje skutečně zázračné mléko, jenž má léčivé, a hlavně afrodiziakální účinky. Lze ho údajně koupit v několika supermarketech v již dobře známém Wyomingu. List The New York Times ale o pravosti výrobku pochybuje, stejně jako každý jiný člověk se zdravým rozumem.

Je zajdalen skutečný?

O existenci tohoto stvoření se vedou vášnivé diskuze. Většina lidí si však myslí, že pochází z mysli Douglase Herricka. Prvního zajdalena měl ulovit se svým bratrem Ralphem v roce 1932. Od té doby začali prodávat jednu trofej za druhou. Jak ale víme, že nejde podvrh? O zajíci s parohy prý hovořil také Buddha, měl tak ovšem učinit, aby popřel jejich existenci. Nejstarší kresba zajdalena se zase datuje do 16. století.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paxton Gate (@paxtongate)

Vědci se domnívají, že některá z těchto raných pozorování mohla být něčím zcela jiným. Lidé totiž mohli vidět králíky postižené Shopeho virem papilomatózy, což je typ rakoviny, jenž se projevuje různými hrbolatými výrůstky připomínajícími rohovinu. Jak to tedy je? Je Wyoming pivoňovým domovem, nebo jde o pouhou povídačku, která má přilákat turisty?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zajdalen 

Allthatsinteresting.com: The Story Of The Jackalope, The Legendary Rabbit With Antlers Said To Roam Wyoming

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články