Sedmnáctiletá hrdinka: Nacisti ji ani mučením nepřiměli zradit partyzány, skončila na šibenici

Tragický osud Lepy Radić: Sedmnáctiletou dívku mučili a oběsili nacisti, nic jim neprozradila
Zdroj: Wikimedia Commons/Petar Milošević, CC BY-SA 4.0

Lepa Radić byla obyčejná mladá dívka, když do Jugoslávie vtrhly mocnosti zločinecké Osy. Přidala se k partyzánům. Rozhodnutí to sice bylo velmi statečné, stálo ji však život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 09. 2022 16:00

Lepa Radić zemřela v sedmnácti letech. Odvahu si zachovala i před popravou oběšením, kterou si pro ni připravili nacisti. Jaký byl její život? A co jí dodávalo odvahu postavit se německým uzurpátorům a okupantům?

Adolf Hitler v Jugoslávii

Když Adolf Hitler zahájil 6. dubna 1941 útok na Jugoslávii, bylo jasné, že dříve či později dojde k absolutní porážce státu. V lesích a horách se však začaly formovat dvě skupiny: četníci a partyzáni. Četníky vedl bývalý plukovník srbské armády Dragoljub Mihailovič, který oficiálně sloužil Jugoslávské exilové vládě.

Vůdcem partyzánů byl Josip Broz “Tito”. Jejich smyšlení bylo ostře komunistické, za cíl si dali svrhnut Osu a založit nezávislý socialistický jugoslávský stát. A právě do tohoto “konfliktu” se přidala Lepa Radić. Pocházela z vesnice Gasnica, kde se v roce 1925 narodila.

Její rodiče velmi těžce pracovali a sympatizovali s komunismem. Lepa se automaticky přidala na jejich stranu. Když je v listopadu roku 1941 všechny zajali ustašovci, mohla se jen modlit, aby se ještě někdy dostala na svobodu. K té jim o něco později dopomohli partyzáni. A právě tehdy se dívka rozhodla, že se k nim přidá.

Hrdinství a poprava Lepy Radić

V únoru roku 1943 byla Lepa zajata během organizování záchrany asi 150 žen a dětí, které hledaly útočiště před Osou. Své svěřence navíc neváhala bránit zbývající municí. Bohužel se musela vzdát. Nacisti ji drželi v izolaci a mučili ve snaze získat potřebné informace. Lepa však nic neprozradila.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený VZDOR-strana práce (@vzdorstrana)

Nacisti ji proto 8. února 1943 přivedli na šibenici. Těsně před popravou se z ní ještě snažili dostat jména spolupracovníků. Nikdy je však neprozradila. Odmítla zradit národní hrdiny. „Nejsem zrádce svého lidu. Ti, na které se ptáte, se prozradí, až se jim podaří vyhladit všechny zločince," řekla s oprátkou na krku. Tím si definitivně podepsala rozsudek smrti.

Odkaz Lepy Radić ale žije dál. Třeba v roce 1951 ji jugoslávská vláda vyznamenala Řádem národního hrdiny. Byla tehdy nejmladší držitelkou tohoto vyznamenání.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lepa Radić

Allthatsinteresting.com: Meet Lepa Radić, the badass teenager that died fighting nazis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články