Nebojácný polský sirotek: Odmítl stát se Němcem, za to ho čekala krutá odplata nacistů

Nebojácný polský sirotek: Odmítl stát se Němcem, za to ho čekala krutá odplata nacistů
Zdroj: Wikimedia Commons/Piotr Zdrowicki, CC BY-SA 3.0

Zygmuntovi bylo pouhých 14 let a už si dokázal hrdě stát za svým přesvědčením, nehledě na to, že jde proti Třetí říši. Za to jej však čekala hrozná smrt, kterou mu připravila fanatická nacistka. Nedokázala skousnout, že neuposlechl její bezcitný rozkaz.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 03. 2022 12:00

Na podzim roku 1942 otevřeli Němci v Polsku Gaukinderheim, čili Okresní dětský domov. Pod tímto nevinným názvem se v budově kláštera v Kališi skrýval ústav, jehož zaměstnanci měli za úkol poněmčit všechny vhodné děti z regionu Warta.

Nechtěl zapřít své kořeny

Do Gaukinderheimu byly posílány děti ve věku od dvou do šestnácti let. Tam pobyly několik týdnů a následně putovaly do Třetí říše, kde už na ně čekaly vybrané adoptivní rodiny. A přesně takový osud potkal i čtrnáctiletého Zygmunta Światłowského z Lodže. Nyní, již jako Hans Huerlemann, se sice zajímal o nové rodiče, odmítal se však chovat jako Němec.

To se nelíbilo sadistické ředitelce domova Johanně Zander, která se rozhodla, že z chlapce udělá Němce po zlém. Nemohla přeci riskovat, že by jej do Říše poslala vzpurného. Přikázala mu, aby jedné dívce, jenž porušila zákaz hovořit polsky, udělil dvacet ran jezdeckým bičíkem. To, co přišlo pak, rozhodně nečekala.

Zygmunt Światłowski nechtěl být Němcem

Na ženin pokyn se Zygmunt rozmáchl, ale místo toho, aby udeřil nebohou dívku, šlehl vší silou do tváře ředitelku domova. Na její překvapené árijské tváři se ihned objevila krvavá podlitina. To, co se dělo dál, popisuje spisovatelka Ewelina Karpińska-Morek v knize Teď jste Němci. Zander ho zatáhla do sklepa, kde se nacházely elektromotory a kabely pod elektrickým napětím. A právě na ně chlapce hodila...

Po válce přijela do města Zygmuntova babička. Chtěla se ho ujmout, neboť oba jeho rodiče zavraždili Němci v koncentračním táboře. Od místních se však dozvěděla smutnou pravdu. Vnuka mohla navštívit pouze na vojenském hřbitově v Majkowě.

Vzpomínka na statečného skauta

Na chlapcově náhrobku bychom našli nápis Skaut Zygmunt Światłowski 1930–1944. Zavražděn Němci v Gaukinderheimu v Kališi za to, že se nechtěl stát jedním z nich. A jak dopadla žena, která měla jeho smrt na svědomí? Johanna Zander po válce vedla klidný život. Vyhnula se jakémukoli trestu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zygmunt Światłowski 

Wielkahistoria.pl: Polski chłopiec zamordowany, bo nie chciał być Niemcem. Sadystyczna oprawczyni raziła go prądem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články