Mazlíčci slavných: Papež Lev X. nechal psát básně o slonovi, Caligula koně zdobil drahokamy

Mazlíčci slavných: Papež Lev X. nechal psát básně o slonovi, Caligula koně zdobil drahokamy
Zdroj: Wikimedia Commons, Giuliano Bugiardini, public domain
Joséphine Bonaparte byla francouzská císařovna a manželka Napoleona Bonaparta. Bývalá vdova se dvěma dětmi byla starší než Napoleon, a když se seznámili, zdálo se, že ji více zajímají zahrady Chateau de Malmaison, výtvarné umění a jedno zvíře. Malý orangutan Rose. Byl často oblečený do bílé košilky a u stolu zaujímal pozici čestného hosta s vlastním nožem a vidličkou.Karl Lagerfeld byl jeden z nejuznávanějších a nejvlivnějších světových módních návrhářů.+ 5 fotek+ 6 fotek

Domácím mazlíčkem se může stát prakticky jakékoli zvíře. V tomto článku se ale nebudeme věnovat hollywoodským hvězdám a jejich rozmarům, nýbrž historickým postavám a jejich věrným čtyřnohým kamarádům. Třeba Caligulově koni či slonu papeže Lva X.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 09. 2022 11:00

Domestikace je postupné cílevědomé přetváření divoce žijících druhů organismů v druhy domestikované, adaptované na člověka, a tudíž vhodné k chovu. Takový vliv může mít člověk i sám na sebe, pak se jedná o sebedomestikaci.

Caligulův kůň

U Caliguly, známého a ostříleného sexuálního devianta a masového vraha, působí inteligentní a jemné zvíře, jakým kůň je, poněkud nepatřičně. A přesto se jeden takový stal jeho miláčkem. Byl jím závodní kůň Incitatus. Stravoval se výhradně se svým páníčkem a před závodem museli být všichni tiše jako myšky. Rozmazlený oř se musel na nadcházející událost psychicky připravit.

Caligula mu nechal vystavět stáj z mramoru a ebenového dřeva se zlatým vykládáním. Žlab Incitatuse byl z pravé slonoviny a jeho hlavu zdobila ohlávka s drahokamy.

Zvěsti o tom, že z něj udělal konzula v římském senátu, se ukázaly jako liché. Zřejmě to v úmyslu měl, ale nedožil se toho. Caligula byl ubodán k smrti v devětadvaceti letech zahořklým velitelem pretoriánské gardy Cassiem Chaererou.

Slon papeže Lva X.

Papež Lev X. dostal čtyřleté mládě bílého asijského slona Hanna jako dárek od portugalského krále. Později se stal součástí procesí, přestože nebyl nikdy vidět. Papež o něm navíc nechal napsat epické básně. Slon nežil příliš dlouho, zemřel jen pár let po příjezdu do Itálie v roce 1516. Příčinou smrti byly komplikace po požití projímadla se zlatem, které mělo savci pomoci se zácpou.

Lev X. pak nechal na jeho pomníku zvěčnit epitaf. Některé části slona se staly relikviemi, většina však byla pohřbena pod Cortile del Belvedere, což je uzavřená vatikánská knihovna.

Na další domácí mazlíčky slavných se podívejte do naší galerie...

Zdroj informací:  History.co.uk: 5 Pampered Pets Who Lived Their Best Life  

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články