Ženská obřízka: Obětí této barbarské praktiky se stala také modelka Waris Dirie

Brutální ženská obřízka: Provádí se i střepy a ostrými kusy plechu
Zdroj: Profimedia

Mezinárodní den nulové tolerance k ženské obřízce připomíná 6. února, že i v 21. století přetrvávají opravdu barbarské praktiky. Proč k tomu vlastně dochází? A jak proti ženské obřízce bojuje modelka Waris Dirie?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2023 11:00

Za mrzačení ženských pohlavních orgánů se považují všechny zákroky, které úmyslně vedou k jejich změnám nebo zranění, a to bez zdravotních důvodů. Nejčastěji je obřízka prováděna u dívek ve věku 15 let. Děje se tak z kulturních, sociálních a náboženských důvodů.

Ženská obřízka

Dle odhadu Světové zdravotnické organizace žije na území Afriky a Středního východu okolo 200 milionů žen, jejíchž pohlavní orgány byly zmrzačeny obřízkou. A neustále jich přibývá, neboť země, kde se tato metoda provádí, jsou nakloněny k jejímu zákazu, avšak musí bojovat s místními zvyky. Proč k tomu ale vůbec dochází? Má to, mimo jiné, spojitost s dětskými či předčasnými svatbami. Během nich by měly nevěsty potvrdit "ženskou dospělost".

V Keni, kde obřízku praktikuje naprostá většina kmenů, věří, že bez ní by žena nebyla schopná porodit dítě. Tamní vláda ji sice zakázala, místní si ale své tradice nenechají vzít. Klitoris a velké stydké pysky jsou považovány za překážku pro hladký porod. Odstraňují se skalpelem, nožem, ale také skleněnými střepy či ostrými kusy plechu. UNICEF pracuje na tom, aby toto barbarství, u něhož často hrozí akutní krvácení vedoucí ke smrti, bylo do roku 2030 zcela vymýceno.

Před ženskou obřízkou se těžko utíká

Dívky žijící v zemích, kde se ženská obřízka provádí, nemají prakticky na vybranou. Pokud odmítnou, nebo utečou, jsou vyhnány z rodin, kmenů i vesnic. Když k tomu dojde, čeká je pak smutný osud. Buď skončí jako prostitutky, anebo levná pracovní síla ve slumu.

Modelka Waris Dirie

Obřízku musela v mládí podstoupit i somálská modelka, spisovatelka, herečka a aktivistka Waris Dirie, která ve třinácti letech opustila svou rodinu, aby se vyhnula sňatku s výrazně starším mužem. S pomocí své tety se pak dostala z Mogadiše do Londýna. Tam nejprve začala pracovat jako uklízečka v McDonaldu. Pak ji ale čirou náhodou objevil fotograf Terence Donovan, jenž jí otevřel dveře do vrcholového modelingu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Waris Dirie (@waris.dirie)

V této oblasti vydržela do roku 1997, pak se začala naplno angažovat v boji proti ženské obřízce. Tentýž rok byla jmenována speciální velvyslankyní OSN pro odstranění tohoto nebezpečného zvyku. V roce 2002 založila ve Vídni nadaci, která šíří osvětu o obřízce. Kromě toho se s herečkou Salmou Hayek věnuje boji za ženská práva a důstojnost. Stála také u zrodu organizace Desert Flower Foundation, jenž se zabývá získáváním financí na výstavbu škol a klinik v jejím rodném Somálsku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Waris Dirie

Lidskápráva.cz: Ženská obřízka

Europarl.europa.eu: Ženská obřízka: Kde se praktikuje a proč?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články