Milovník vodky Klement Gottwald: Jeho žena Marta mu ji ředila vodou, sama se jí prolévala

Milovník vodky Klement Gottwald: Jeho žena Marta mu ji ředila vodou, sama se jí prolévala
Zdroj: Wikimedia Commons/ČTK/Unknown author, Public domain

Byla to velká sláva (tedy jak pro koho). Psal se 14. červen roku 1948 a Klement Gottwald řečený Kléma se stal československým prezidentem. Po jeho boku mu věrně stála jeho žena "Martička". Jejich soužítí bylo ale minimálně bizarní. Stejně jako to, co se dělo s jeho ostatky po nabalzamování.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 06. 2023 11:00

Klement Gottwald byl československý politik a později prezident. Na začátku své kariéry byl proti politickým procesům, pak ale podlehl tlaku Sovětského svazu. Stal se tak přímo zodpovědný za smrt desítek svých oponentů, včetně Milady Horákové.

Bojovnice nebo prostě jednoduchá?

Oficiální propaganda vychvalovala Klémovu ženu jako oddanou komunistku a bojovnici (do strany ale nikdy nevstoupila). Opozice v ní však viděla jednoduchou ženu. Pravda byla asi někde mezi. Jak známo, Gottwald pil první ligu, miloval zejména vodku. Jeho žena ale nehodlala dopustit, aby byl na důležitých jednáních pod parou. Nenápadně mu ji tak ředila s vodou.

Nutno ale dodat, že ona sama si pití neředila. A měla k tomu důvod. Na Hradě vystřídala vzdělanou a elegantní Hanu Benešovou, které nesahala ani po kotníky. Nevěděla, jak se v roli první dámy chovat, a navíc neměla nikoho, kdo by jí poradil. S postupem času si nechala říkat milostivá paní a ládovala do sebe jednu vodku za druhou. Není tak divu, že si z ní začal utahovat celý národ.

Prezident pod sovětským vlivem

V latině se Klement překládá jako vlídný, to však mělo do reality hodně daleko. Poté, co převzal prezidentský úřad po Edvardu Benešovi, započal znárodňovat soukromý majetek, vyvlastňovat půdu, pořádat politické procesy a budovat závislost na Stalinovi, jinými slovy, pochlebovat Sovětům.

A právě ono pochlebování se mu krutě vymstilo. Když se vracel v roce 1953 z pohřbu Stalina, postěžoval si, že mu není zrovna dvakrát dobře. Svaloval to na nevlídné moskevské počasí, ve skutečnosti se tomuto alkoholikovi a syfilikovi přihodila výduť srdeční tepny. Zemřel po třech dnech.

Balzamace se nepovedla

I po své smrti musel Kléma, obrazně řečeno, poslouchat Moskvu. Normální pohřeb nepřipadal v úvahu. Musel být nabalzamován a vystaven v provizorním památníku na Vítkově. Každý ale ví, že práce kvapná je málo platná. Gottwald se začal velmi rychle rozkládat.

V roce 1962 tak soudruzi raději prvního dělnického prezidenta zpopelnili. Po sametové revoluci v roce 1989 nakonec jeho ostatky skončily, spolu s ostatními funkcionáři, ve společném hrobě číslo 137 na Olšanských hřbitovech.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Klement Gottwald

Zoom.prima.cz: Alkoholik Gottwald chtěl lidem kroutit krkem, kvůli chybě skončil ve společném hrobě

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články